ÅSIKT

Inte högre bidrag – utan fler jobb

Veronica Palm (S) om nyfattigdomen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

På aftonbladet.se den 24 februari säger sig Anna König Jerlmyr (M) värna om människor som tvingas leva på socialbidrag och vill ge dem rätt att jobba, utan att förlora sitt bidrag. Det låter förstås som en bra tanke. Men Anna König Jerlmyr och hennes moderata partikamrater i regeringen nalkas problemet med de allt högre kostnaderna för socialbidrag från helt fel håll. Det är inte högre bidrag, utan fler jobb som behövs.

Möjligheten att kunna försörja sig själv påverkar människors frihet. Men det påverkar också samhället i stort, när många människor jobbar kan vi betala för en välfärd av allra högsta kvalitet. Anna König Jerlmyr och moderaterna tar sin utgångspunkt i att människor i grunden är lata och inte vill jobba. Därför måste människor med olika metoder tvingas till arbete.

Men faktum är att de allra flesta människor inget hellre vill än att försörja sig själva genom eget arbete. Den som någon gång har tvingats söka socialbidrag vet precis hur det känns att behöva vända ut och in på hela sitt liv inför en främmande människa, som sedan ska avgöra om man sa få de pengar man så väl behöver. Den som lever på socialbidrag vet också hur svårt det är att få pengarna att räcka ens till det allra nödvändigaste, och hur det känns att tvingas säga nej när barnen vill åka med på skolutflykten därför att det inte finns pengar till matsäck. De allra flesta människor vill jobba. Men de får inte chansen att bidra med sin kunskap och kompetens.

I dag ligger arbetslösheten på över åtta procent, vilket innebär att mer än 400 000 personer står utanför arbetsmarknaden. Alldeles för många av dem har varit arbetslösa länge och har med dagens politik små chanser att komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt pratar allt fler om att företagen har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Det krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik för att människor ska ha den kompetens som krävs för att ta de jobb som finns. Organisationen Företagarna kritiserar regeringen för att ha dragit ned på bristyrkesutbildningar under lågkonjunkturen.

Vi vill se växande och lönsamma företag, den som investerar och tar ansvar ska kunna tjäna bra samtidigt som anställda ska ha bra löner och bra villkor. Ett konkurrenskraftigt näringsliv som skapar jobb förutsätter utbildad arbetskraft. Möjligheter och nya chanser till utbildning är nyckeln till ett inkluderande arbetsliv. Det ska vara lätt att komplettera eller fylla på sina kunskaper. Vi vill bygga ut och höja kvaliteten i högskolan. Vi vill bygga ut vuxenutbildningen. Den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen ska vara av god kvalitet och leda till jobb.

Sverige behöver en politik för fler arbetade timmar och full sysselsättning. På så sätt skulle behovet av socialbidrag minska och människor skulle få en chans att försörja sig själva och förverkliga sina drömmar. Istället lägger moderaterna ännu mer ansvar på utsatta människor och hävdar att om de bara fick ekonomiska incitament skulle de minsann börja jobb. Så enkelt är det inte. Det måste faktiskt finnas jobb.

FAKTA

Veronica Palm, 38, Stockholm. Riksdagsledamot för (S).

Anna König Jerlmyr, moderat socialborgarråd i Stockholm, vill att lagen ändras så att den som tar emot socialbidrag också får lov att tjäna pengar på förvärvsarbete.

Veronica Palm
riksdagsledamot (S)
Stockholm