ÅSIKT

Vi rökare är inte dumma i huvudet

Radioprofilen Gert Fylking: Statens skrämselpropaganda är dyr och verkningslös

Foto: Pernilla Wahlman
"Snyggt jobbat!" För stora skattepengar har Folkhälsoinstitutet försökt skrämma folket att sluta röka – med resultatet att rökningen har gått upp. Nu vill Folkhälsoinstitutet trappa upp sin skrämselpropaganda. Men vad de egentligen behöver göra är att förstå genom att prata med rökare - inte till dem.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De tre senaste åren har vi skattebetalare betalat Folkhälsoinstitutet 69 miljoner kronor för att skrämma oss själva att sluta röka. Och resultatet? Rökningen har gått upp. Bland tjejer i gymnasiet i dag röker 13 procent fler än för sex år sen. Snyggt jobbat! Tobaksbolagen hade inte gjort det bättre själva.

Tiotals miljoner per år, rätt ner i sjön. Och vad gör Folkhälsoinstitutet? De fortsätter att skrämmas. Deras nya idé är att täcka alla cigarettpaket med bilder på sönderrökta lungor. Skräckpropagandan har hittills visat sig komplett meningslös. Men den här idén tror de verkligen på! Den här gången kommer det funka!

Efter att ha rökt minst ett paket cigg om dagen i 50 år försöker jag nu själv att sluta. Jag har gjort några uppehåll under resans gång, men har alltid fallit tillbaka i gamla mönster.

Att lägga av med rökningen, och förbli rökfri, är förbannat svårt. Som tur är har jag mina radiolyssnare, min läkare och min familj som stöder och backar upp mig. Annars hade det inte gått.

Vad som dock inte hjälper mig att sluta röka är alla dessa kampanjer från myndigheter och andra duktighetsorganisationer som klappar mig på huvudet. Det är ett sjukt slöseri med pengar och inget annat än ett hån mot mig som rökare.

Är det något som myndigheterna gillar så är det att leka storebror. Och fungerar det inte att skrämmas tar man till ännu hårdare metoder.

I Jönköping är det förbjudet för sjuksyrror och läkare att snusa på arbetstid. För att det är farligt för patienterna? Nej, tydligen utstrålar prillan under läppen ”negativa signaler”. Passiv rökning, visst, men passiv snusning? I Sundsvall bad man kommunala hyresgäster att ange sina grannar, på bästa Stasi-manér. Den som avslöjade vem som rökte nere på gården fick 5 000 spänn.

Det viktigaste när myndigheterna lanserar en riktigt dyr antirökkampanj för skattepengar är tydligen att inte testa den på folk som röker. För kampanjerna är likadana allihop. Först hittar man en avsändare som låter som en fluortant. Sen pratar man med mig som om jag vore en omoralisk, icke-tänkande, lägre klassens medborgare.

Det är rätt konstigt egentligen, att myndigheterna behandlar oss rökare som mindre vetande, som om vi lever utanför samhället. Jag undrar snarare om det finns någon grupp som är mer laglydiga än just rökare? Generellt skiter vi svenskar gärna flagrant i alla slags skyltar, och kör för fort och parkerar fel så ofta vi kommer åt.

Men jag kan garantera att det inte finns en rökare i det här landet som ens skulle komma på tanken att ta ett bloss framför en ”Rökning förbjuden”-skylt. Varför är det så? Självklart därför att vi redan vet hur farligt det är, för oss och för folk omkring oss!

När läkarna fastslog riskerna med passiv rökning på krogen, tog vi också snällt våra cigaretter och gick ut och ställde oss i duggregnet. Utan ett knyst.

Visst ska alla dessa statliga verk, överstyrelser och hälsoinstitut jobba för att ungdomar inte ska börja röka, och hjälpa oss rökare att sluta.

Rökning ÄR för jävligt och leder till en massa skit. Men vad instituten inte har förstått är att de måste kliva ner från sina stolar och prata med oss, inte till oss.

Kanske kunde de till och med börja med att lyssna? För varför röker vi egentligen? Vad är det vi vill åt? Varför står vi kvar, högst medvetna om alla risker, i våra snödrivor och blåsiga gathörn över hela landet sugande på våra papperspinnar?

Om instituten började där och tog den diskussionen vidare skulle de nog lyckas betydligt bättre med alla sina kampanjer.

För att hitta skäl att sluta röka är inte så svårt. Det är dyrt som fan, det är livsfarligt och man luktar som en rövare i munnen.

Problemet är bara den här ständiga skräckpropagandan, från

alla självgoda fluortanter. Den får mig bara att vilja röka ännu mer

Har skräckpropaganda nånsin fått folk att ändra sina vanor? Har skräckvälde nånsin fått folk att göra något annat än revolution?

FAKTA

Gert Fylking, 65, Stockholm. Programledare i Rix FM.

Folkhälsoinstitutet vill täcka cigarettpaketen med avskräckande bilder. Det är bra att man försöker få folk att sluta röka, men Folkhälsoinstitutet ägnar sig åt ineffektiv skräckpropaganda, menar debattören.

Gert Fylking

ARTIKELN HANDLAR OM