ÅSIKT

Svensk flintastek är utrotningshotad

Debattören: Så vill vi socialdemokrater rädda Sveriges grisbönder

Foto: Foto: DRAGO PRVULOVIC
MÖRK FRAMTID 1 200 grisuppfödare runt om i landet riskerar att lägga ner sin verksamhet. De får endast runt tio kronor för sitt kött per kilo, samtidigt som kostnaderna för uppfödning ökar. Bara under årets första tre månader har 123 grisföretag lagts ner. Något måste göras nu, anser Hans Hoff.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den efterlängtade grillsäsongen är nu här med grillad flintastek och gemenskap. Vad få vet är att den svenska flintasteken är utrotningshotad. Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av LRF vill svenska konsumenter äta svenskt kött. 86 procent litar på att de svenska grisuppfödarna har en bra uppfödning.

Trots det befinner sig grisnäringen i kris. Cirka 1 200 företagare runt om i vårt land riskerar att behöva lägga ned sin verksamhet.

Priset de får för sitt kött är endast runt 10 kronor per kilo, samtidigt som kostnaderna för uppfödning har ökat. Det innebär en förlust för varje kilo kött. När jag tillsammans med ett par andra riksdagsledamöter från Halland besökte en av de större företagarna i branschen var bilden entydig – företagen går på knäna. Bara under årets första tre månader har 123 grisföretag lagts ned. Vi riskerar att hamna i en situation där hela branschen i Sverige läggs ned om ingenting görs snart. Då kommer vi att hamna i en allt annat än önskvärd situation där vi blir helt beroende av att importera allt griskött från bland annat Danmark och Tyskland.

Det är knappast en utveckling som konsumenterna vill se. Det är knappast en utveckling som vi politiker vill ha. Och det är definitivt inte ett scenario som är önskvärt för de enligt uppgift 15 000 löntagare som direkt eller indirekt har sin försörjning genom grisnäringen.

Det är en gåta för mig varför det är så tyst om detta. När andra branscher ligger illa till, ta bilbranschen som exempel, mobiliseras nästan alla politiker som med en röst förklarar att något måste göras. När nu den svenska grisnäringen riskerar att läggas ned och produktionen flytta utomlands – då är det helt tyst. Varför? Konsekvenserna för svensk ekonomi är betydande och i antal jobb handlar det faktiskt om fler än som berörs om Saab skulle avvecklas.

Vi socialdemokrater vill satsa på en långsiktigt ökad livsmedelsproduktion. I dag importeras cirka hälften av all mat. Vi vill sätta stopp för den trenden.

Sverige behöver en ny livsmedelstrategi. Vår jordbruksnäring måste kunna konkurrera med hög kvalitet, god djurhållning och god miljötillsyn. Det är åtaganden som marknadens krafter inte klarar ensamt. Här behövs ekonomiska styrmedel som till exempel en aktiv miljöinriktad offentlig upphandling. Här behövs ökade möjligheter för konsumenterna att välja och göra aktiva val, genom till exempel obligatorisk ursprungsmärkning.

Situationen är i dag akut för de svenska grisföretagarna. De ropar på hjälp. Någon måste svara. Vår nuvarande regering hänvisar till marknaden. Det är inte en långsiktig strategi. Politiska styrmedel behövs för att ge en tryggare framtid för svenska grisbönder.

För att uppmärksamma situationen har jag som enskild riksdagsledamot ställt en fråga i riksdagen om vad regeringen kommer att vidta för åtgärder för att stödja den svenska grisbranschen i den akuta situation den befinner sig i.

I dag samlas Sveriges Gris-företagare till stämma på Hotell Strandbaden i Falkenberg. De har all anledning att vara oroade över branschens utveckling – eller snarare brist på förutsättningar för utveckling. Det viktiga är inte vad regeringen svarar mig på frågan hur man ska stödja grisbranschen, det viktiga är

vilka signaler den ger de 1 200 företagarna och de 15 000 löntagare vars jobb och inkomst nu står på spel.

Från konsumenterna är signalen till regeringen tydlig. Utrota inte den svenska grisnäringen. Vi vill ha svensk flintastek på grillen.

FAKTA

DEBATTÖREN

Hans Hoff, 48, Falkenberg. Riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

DEBATTEN

Den svenska grisnäringen krisar. Politiska styrmedel måste till om inte det svenska fläskköttet snart ska försvinna helt från butikerna, menar dagens debattör.

Hans Hoff

ARTIKELN HANDLAR OM