ÅSIKT

Du behövs för att vi ska kunna stoppa rasismen

Ernman och Löfven: Vi står sida vid sida i Sveriges nya folkrörelse

Foto: Maria Östlin, Stefan Mattsson
”Vi har alla också ett personligt ansvar för att bekämpa fascismen”, skriver i dag Malena Ernman och Stefan Löfven.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns stunder då samhällen ställs inför val. Nu står vi inför just ett sådant.

Fascismen växer i Sverige. Ingen som tar del av nyheterna har missat rapporterna om rasistiska våldsbrott, om hatattacker mot religiösa byggnader eller att nazistgrupper vill propagera inför ungdomar på skoltid.

Men problemet är större än några få män med kalla hjärtan och grymma lösningar. Rasistiska strukturer lever kvar på många sätt i Sverige. Glåpord när du går i skolan. Diskriminering när du ska söka jobb eller bostad. En otrygghet när du går hem på kvällen. Fördomar och förakt sipprar genom alla delar av vårt samhälle.

Sverige måste nu ta krafttag för att öppna upp arbetsmarknaden, politiken och samhällslivet för alla. Om vårt samhälle ska kunna stå upp mot de krafter som organiserar, legitimerar och normaliserar fördomar så kräver det kunskap; kunskap som ger en viljan att säga ifrån.

Det kräver ett grundläggande arbete i grund- och gymnasieskolor. Men också en expansiv kulturpolitik, som ger stöd åt människor att reflektera över samhället och förstå varandra. Ett kulturlöst samhälle kan aldrig bli solidariskt – det krävs att demokratin skapar platser där vi kan mötas.

Men vi har alla också ett personligt ansvar för att bekämpa fascismen. Och det är dags att vi tar det ansvaret.

Vi har två olika positioner i samhället – som politisk ledare och som partipolitiskt oberoende artist. Men vi har båda två växt upp på orter där folkrörelsen har haft en viktig roll. Det är något så enkelt, och så stort, som människor som sluter sig samman för att förändra samhället. De har kämpat för nykterhet, för religionsfrihet, för rätten till demokrati och föreningsfrihet. Nu krävs att vi sluter oss samman igen, för att befria Sverige från rasismen, nazismen, islamofobin och antisemitismen.

Det finns redan fantastiska exempel. Demonstrationerna mot rasism i Kärrtorp samlade tusentals människor. Pensionärer och barnfamiljer, människor från alla delar av samhället som gemensamt sa: Det är nog nu. Och sådana manifestationer sker i hela landet.

Ett stort arbete sker också i det tysta. Människor som engagerar sig socialt för att riva ned rasistiska murar. Som skapar de möten som är avgörande för att Sverige ska hålla ihop. 

Nu behövs du, och ditt civilkurage. Vi måste gemensamt göra motstånd mot fascismen framfart. Barn ska inte behöva höra på rasistisk eller homofobisk propaganda i skolan. Brevbärare ska inte tvingas dela ut nazistiskt valmaterial. Människor måste kunna be och tro utan att trakasseras. Ingen ska behöva känna hot och hets mot sin självklara rätt att leva i vårt samhälle.

Vi behöver alla bli del av en antirasistisk folkrörelse, över generationsgränser och partigränser. Du kan vara med och bemöta rasistiska strukturer på ditt jobb och där du bor. Sverige behöver en rörelse av människor som aldrig vänder bort blicken, aldrig tystnar och aldrig accepterar rasism, ens i det lilla.

Det kan låta naivt – men tvärtom är det den mest realistiska lösningen. Människors beteenden mot varandra kan bara förändras genom att vi visar varandra vad som är acceptabelt och förkastligt. Därför måste politiska reformer gå hand i hand med ett personligt ansvar som axlas av oss alla. Därför behövs just ditt arbete.

Nu går Sverige till val. Viktiga politiska frågor stöts och blöts, och får en kort stund i rampljuset. Men vi har också ett större val under de kommande åren: Att stoppa fascismens framfart, rensa ut rasistiska strukturer och skapa ett samhälle som håller ihop.

Att det inte gjorts förut betyder inte att det är omöjligt. Vi vet vad människor kan göra om de står sida vid sida. Och vi vet att Sverige är den uppgiften mogen.

Malena Ernman

Stefan Löfven

FAKTA

DEBATTÖRERNA

Malena Ernman, 43, mezzosopran, hovsångerska.

Stefan Löfven, 57, partiledare för Socialdemokraterna.

DEBATTEN

Rasistiska hatbrott, attacker mot synagogor och moskéer. Fascismens framfart oroar. Men det betyder inte att vi ska ge upp. Dagens debattörer uppmuntrar var och en av oss att ta vårt ansvar, över parti- och generationsgränser, för att hålla ihop Sverige.