ÅSIKT

Försvaret skyddar även dig, Sunvisson

Replik om att Försvarsmakten siktar in sig på unga för att rekrytera soldater

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det radikalpacifistiska nätvärket Ofog och Pelle Sunvisson vill göra gällande att ”svensk samhällskultur” nu är under attack för att försvaret likt andra myndigheter vill marknadsföra sitt arbete.

Men i sin ideologiskt färgade iver ignorerar de historiska fakta.

Sveriges försvarsmakt syntes också ute i samhället även innan värnplikten avskaffades. Två exempel är hur olika regementen runt om i landet deltog på regementets dag och värnpliktsriksdagen, där bland annat tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt fick sitt mediala genombrott.

Förvisso finns det alla själ att diskutera Försvarsmakten, precis som när det gäller andra myndigheter. Men att försvara att Västerbottens museum inte välkomnade dem på grund av nyanländas rädsla är inte bara illa genomtänkt, utan också ohistoriskt.

Otaliga är de första och andra generationens invandrare som genom värnplikten kommit in i det svenska samhället. Dessutom borde alla som är anhängare av integration välkomna deras närvaro. För den visar helt enkelt att vår försvarsmakt inte är totalitär, utan till för alla.

Vi ska vara stolta över de män och kvinnor som faktiskt vigt sina liv åt att försvara oss. Ty de försvarar även personer som verkar avsky dem och det inkluderar sådana som Pelle Sunvisson och Ofog.

David Lindén

Militärhistoriker