ÅSIKT

Stoppa slaveriet på svenska universitet

Sveriges universitetslärarförbund: Utländska doktorander diskrimineras

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdrag granskning uppmärksammade 9 december att utländska doktorander forskar under slavliknande förhållanden, med stipendieförsörjning under existensminimum och utan tillgång tilltrygghetssystemen. De arbetar sida vid sida med svenska doktorander, med samma krav men under helt andra förhållanden.

Doktorander utför omkring 40 procent av all forskning vid svenska lärosäten. Sverige lockar begåvade forskare från resten av världen som vill komma hit och arbeta. De bidrar inte bara med sin arbetskraft utan också till samhällsekonomin i stort. Vilken rätt har vi att begära att de ska göra det under slavliknande villkor? Forskningsministern Tobias Krantz vill inte ta ansvar trots att arbete sker på statliga myndigheter under hans departement, rektorer duckar och vill inte anställa men är glada för gratis tillskott i verksamheten – vilken arbetsgivare skulle inte vara det? Svenska Institutets Olle Wästberg förmedlar kontakten men tycker inte han har något ansvar.

Tre skäl brukar anges för att man inte ska behöva betala rimliga löner till utländska doktorander:

1) De utför inget arbete.

2) De får högre lön än de skulle ha i sina hemländer.

3) Vi skulle inte ha råd med deras forskning om vi var tvungna att betala för den.

Men argumenten håller inte:

1) Doktorander utför ett arbete, nämligen minst 40 procent av all forskning som bedrivs på svenska universitet och högskolor.

2) Det gäller alla yrkesgrupper att de skulle tjäna mindre om de arbetade i ett fattigare land. Men bara doktorander förväntas kunna leva i Sverige på löner långt under de som deras svenska kolleger har trots att de arbetar sida vid sida. Varför det?

3) Varje myndighet, varje företag tvingas begränsa sin verksamhet till det man har råd med. Varför skulle just forskning subventioneras genom att vissa forskare har dåliga villkor?

Det är omoraliskt att ett rikt land som Sverige inte vill finansiera den forskning man anser sig behöva. Det är ovärdigt Sverige att bedriva en för landet vital verksamhet under dessa förhållanden. Sveriges universitetslärarförbund, SULF, kräver att alla doktorander ska anställas med anständiga villkor! Landet behöver deras forskning.

FAKTA

Rikard Lingström, andre vice ordförande Sveriges universitetslärarförbund, SULF.

Uppdrag granskning undersökte i veckan förhållandena för utländska doktorander vid svenska universitet.

Rikard Lingström