ÅSIKT

Dataspel är inte ett problem utan en del av lösningen

Dataspelsbranschen svarar om barns dataspelande

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tomas Tobé (M) tycker att svenska skolbarn spelar för mycket dataspel, bland annat i en debattartikel den 26 februari. Enligt Tobé beror de fallande resultaten i den omtalade Pisa-undersökningen på att 31 procent av pojkarna i åldern 12-16 år spelar dataspel mer än tre timmar om dagen.

Man behöver inte gå långt för att se att analysen haltar, i grannländer som Finland och Polen är spelkulturen mycket lik den svenska men dessa länder excellerar i Pisa. Orsakerna till den svenska skolans kräftgång måste sökas på annat håll.

Att makthavare använder kulturen som syndabock är ett välkänt knep. Det är bekvämare att rasa mot videovåld, dansbaneelände eller hårdrock än att ta tag i de verkliga politiska frågorna. Men att skylla på populärkultur eller att föräldrarna inte är tillräckligt stränga hjälper varken skola, elever eller föräldrar.

Många föräldrar bekymrar sig för att barnen spelar för mycket, men till dem ger Tobé ingen hjälp. Vårt råd är att alltid följa åldersrekommendationerna och framförallt spela tillsammans med barnen.

Dataspel är en lustfylld väg till digital kompetens. Den som inte är van vid digitala medier riskerar sämre möjligheter i arbetslivet. Spelens positiva inlärningseffekter och potential som läromedel är ett internationellt forskningsfält som borde locka en skolpolitiker. Dataspel är en del av lösningen på skolans problem.

Per Strömbäck

Talesperson Dataspelsbranschen

ARTIKELN HANDLAR OM