ÅSIKT

Dataspel är bra - men i lagom doser

Replik: Vi vill inte ha tv-spelsförbud, bara mer fokus på skolan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nya Moderaterna håller med Dataspelsbranchen. Dataspel kan absolut vara en del av lösningen på skolans utmaningar.

Därför har vi flera förslag för mer modern teknik i skolan. Bland annat en webbaserad utbildningsplattform som kan sprida skickliga lärares goda exempel och vara till stöd både för föräldrar och elever vid läxläsning.

Däremot är vi bekymrade över att barn och ungdomar tillbringar för mycket tid med dataspel och för lite med läxor. Därför vill vi ha ett handslag med Sveriges föräldrar för mer kunskap i skolan.

I länder som lyckas väl med skolan, till exempel Finland, Polen och Sydkorea, skiljer sig attityderna till utbildning. Detta menar OECD är ett av skälen till att elever där klarar sig bättre än elever här. Svenska elever har en högre grad av sen ankomst och skolk än elever i andra länder.

Samtidigt är eleverna i Sverige mindre tålmodiga med att lösa svåra matematikproblem, de ger upp för enkelt. Detta är ett problem och självklart löser vi det inte med ett förbud av TV-spel.

Däremot behöver vi gemensamt både från politiskt håll och från föräldrar, lärare och närstående hjälpas åt att höja förväntningarna, visa att läxor är prioriterat och att utbildning är viktigt.

Nya Moderaterna kommer ta sitt ansvar för att höja skolresultaten, men mer krävs om vi ska fortsätta vara en ledande kunskapsnation.

Tomas Tobé (M)

Ordförande riksdagens utbildningsutskott

ARTIKELN HANDLAR OM