ÅSIKT

Därför går vi till skolan i ”kvinnokläder” i dag

Fyra elever: Ingen ska vara rädd i skolan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Skolan är kanske en av dem mest normativa platserna i hela samhället. Det finns få platser där de sociala rollerna är så utstakade och snäva. Det är lätt att skolan blir en slags intoleransens högborg. De som vågar sticka ut eller vara annorlunda får utstå glåpord och mobbning för att de är annorlunda.

En grupp som är särskilt utsatt för den här typen av diskriminering är unga HBTQ-personer. ”Bögjävel”, ”smuts” och ”äckel” är bara några exempel på den hemska behandling som de får utstå dagligen, enbart på grund av deras sexuella läggning, sexuella identitet eller könsuttryck.

För många är skolan en uppmuntrande och rolig miljö som motiverar till studier, men för många är den också raka motsatsen. Det är fullkomligt oacceptabelt, man ska aldrig känna sig osäker eller rädd för att gå till skolan bara för att man inte passar in i bilden av vad som är normalt.

Därför lanserar vi idag vårt projekt #DressAsDrag. Vi tycker att det är fånigt att det ens ska finnas något som heter kvinno- eller herrkläder, och det är ännu värre att det anses vara konstigt eller fel att klä sig i det motsatta könets dress-code.

För en dag så kommer vi att gå till skolan i ”kvinnokläder”, och vi uppmuntrar alla våra vänner och alla elever på vår och andra skolor att göra detsamma. Vår förhoppning är att det här ska få folk att stanna upp och fundera över de fördomar som är vardagsmat i vårt samhälle.

Vår dröm är en skola och ett samhälle där alla accepteras för vilka de är och där seglivade, omoderna och destruktiva ideal förpassas till historiens skamvrå.

Philip Barnard,

Oscar Mellbourn,

Hugo Höglund,

Jacob Ullebo,

Initiavtigare till #DressAsDrag

ARTIKELN HANDLAR OM