ÅSIKT

Vi prioriterar idrotten högre än M

Replik från Gabriel Wikström (S) om idrottspolitiken

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Bill och Quicklund (M) skriver att idrottsrörelsen inte är prioriterad för regeringen. Det är hög svansföring hos två representanter för ett parti som under åtta år var regeringsbärande och då konsekvent nedprioriterade idrottsrörelsen.

Min och regeringens ambition är att ha en tät dialog med idrottsrörelsen. Det är därför jag och statsministern i dagarna deltog på Riksidrottsförbundets styrelsemöte. Vi hade ett positivt samtal om idrottsrörelsens bidrag till samhället och hur den kan utvecklas. Det var andra gången jag träffade riksidrottstyrelsen sedan jag tillträdde i höstas. Varken den tidigare idrottsministern eller den tidigare statsministern, båda moderater, träffade riksidrottsstyrelsen under sina de åtta år på posterna.

Idrottsrörelsen och besöksnäringen har tillsammans utarbetat en strategi för stora idrottsevenemang i Sverige. Det bidrar till idrottens utveckling, det lokala näringslivet och till fler jobb. Jag har aviserat att vara del i detta arbete och jag kommer att träffa samordningsgruppen vid deras nästa samträde.

Dessa exempel är bara två av flera som visar på regeringens ambition att sätta idrotten högre på den politiska dagordningen. Idrottsrörelsen har unika möjligheter att bidra till samhället inom områden som integration, folkhälsa och evenemangsutveckling, och den har stor betydelse för de miljontals utövare och ledare som varje dag får och skänker glädje genom idrotten.

Idrottsrörelsen är helt enkelt för viktig för att användas i moderat pajkastning. Inte minst när Moderaternas egna track record och ambitioner inom idrottspolitiken lämnar mycket i övrigt att önska.

Gabriel Wikström (S),

folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister

ARTIKELN HANDLAR OM