ÅSIKT

Lite saklighet om pyrotekniken, tack

Debattörerna: Polisen överdriver farorna – de måste granskas hårdare

Foto: Robin Lorentz-Allard
OBS! Denna bild kommer från derbyt mellan lagen i maj.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Skärmdump från Södermalmpolisens Instagram. Klicka för att få den läsbar.

DEBATT. Den 10 augusti spelades ett av Europas hetaste derbyn, AIK-Djurgårdens IF, på Nationalarenan i Solna inför 39 387 åskådare. Förutom en 124 år gammal rivalitet klubbarna emellan stod också mycket rent sportsligt på spel då båda lagen placerat sig i Allsvenskans topp inför höstens guldrace. Trots massiv hausse och storpublik avlöpte matchen lugnt sett till händelser utanför arenan, och filmklipp från den elektriska stämningen på plats spreds via sociala medier världen över.

Emellertid kommunicerade polisen efter matchen via Instagram att evenemanget kantats av bråk och fylla samt att supportrarnas pyroteknikanvändning lett till att hela stadion fyllts av fosforrök. I efterhand byttes dock ordet ”fosforrök” mot ”rök” men den felaktiga uppgiften stod kvar i över fyra dygn. I SVT:s Fotbollskväll (10/8) presenterade polis också via journalisten Chris Härenstam pyroteknikens starka hälsovådlighet.

Efter kontakt med AIK-supportrarnas leverantörer har vi kunnat fastslå att den pyroteknik som används på svenska läktare är EU-certifierad och garanterat inte innehåller fosfor, utan en kombination av kaliumklorat, mjölksocker, färgämne samt bikarbonat för att hålla nere temperaturen. Detta är för övrigt samma sockerrök som konklaven i Vatikanen signalerar med när en ny påve har valts. Rökpjäser baserade på fosfor är extremt giftiga och används, som vi förstått det, bara av militären. Att en myndighet påstår att fotbollssupportrar skulle välja att antända fosforgranater är därför anmärkningsvärt.

År 2013 beställde polisen en utredning om pyroteknikens hälsovådlighet av FOI. Slutsatsen av den är att inga större hälsorisker tros föreligga men att mängden damm som bildas under bengalbränning kan irritera andningsvägarna, varför en exponeringstid på mindre än fem timmar föreslås. Läktarkoreografier med pyrotekniska inslag brukar vara över på två minuter och röken ligger vanligtvis kvar i 15-30 minuter.

Vi har varit i kontakt med ett 20-tal astmatiker från derbyklackarna, då dessas luftvägar kan vara känsliga för de gaser pyroteknik ger ifrån sig. Några av dem vittnade om andningspåverkan men i samtliga fall var denna lindrig och övergående.

I polisens sociala medier påstods att åtta personer under matchen skulle ha fått ambulansvård för andningsskador, samt att det skulle ha förekommit omfattande fylla och slagsmål. Vid kontroll med polisens arenabefäl och AIK:s säkerhetsansvarige framkom att det för derbyt inte förekom några som helst ambulansinsatser vid arenan. Vad gäller slagsmål rapporterades heller inga sådana, dock avlägsnades 16 personer för fylla. 16 av nästan 40 000 personer.

Vi efterfrågar en större vetenskaplig saklighet i debatten om pyroteknik. Det inlägg från polisen som hänvisats till är fullt av oriktigheter och argumentationen är, liksom den som förs av polis i frågan i övrigt, av känslostyrd karaktär snarare än faktabaserad. Då grundläggande fakta om pyrotekniks hälsopåverkan konsekvent förbises av polis hyser vi oro att hela den nationella handlingsplanen mot pyroteknik är grundad på starka känslor snarare än korrekt tolkad vetenskap.

Vi vill även uppmana journalistkåren att granska samtliga uppgifter, även de som kommer från polisen. Detta då vi menar att polisens uppgifter, som i ovan hänvisat inlägg, i dessa frågor riskerar att vara felaktiga. Vi supportrar bistår gärna med expertis i frågan då många av oss besitter yrkesmässig erfarenhet i såväl de tekniska som de medicinska och juridiska delarna av frågan. Vår agenda är öppen: vi eftersöker skapa möjligheten till användandet av pyroteknik på ett för åskådarna säkert sätt.

Juho Bah

Max Bell

Axel Granath

FAKTA

DEBATTÖRERNA

Juho Bah, doktor i organisk kemi, styrelseledamot Allmänna Supporterklubben.

Max Bell, med dr, överläkare, centrala intensivvårdsavdelningen, Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Axel Granath, juriststudent och engagerad AIK:are.

DEBATTEN

Frågan om pyroteknik på fotbollsmatcher är en av sportens hetaste frågor. Det så kallade samverkansrådet (polisen, SvFF, Sef och domarkåren) har sagt att klubbar ska kunna ansöka om legal pyroteknik men att den illegala ska bort. Dagens debattörer menar dock att polisen överdrivit farorna med pyroteknik.

ARTIKELN HANDLAR OM