ÅSIKT

När bin Ladin är död – då sitter vänstern och surar

”Inställningen säger mer om V:s iver att skylla universums brister på USA, än om tillståndet i världen”

DEBATT

Johan Forssell (M) svarar på Hans Lindes (V) debattartikel ”bin Ladins död gör inte världen säkrare”.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Äntligen är en av de värsta terroristerna i världens historia borta. Usama bin Ladin har haft direkt ansvar för attentat som kostat tusentals människor livet och orsakat krig där mångdubbelt fler omkommit.

Människor firar världen över att ridån dragits ned för vår tids mest efterspanade terrorist. Samtidigt sitter vänsterpartisten Hans Linde hemma och surar. Han vill inte se att bin Ladins bortgång gör världen bättre eller säkrare. Den inställningen säger mer om Vänsterpartiets närmast absurda iver att skylla universums samtliga brister på USA, än om det faktiska tillståndet i världen.

bin Ladins bortgång är ett hårt slag för al-Qaida, både praktiskt och symboliskt. Nu är det viktigt att vi med oförminskad styrka fortsätter att bekämpa terrorismen. Samtidigt ska vi ingjuta hopp i människor om att en bättre framtid är möjlig. Fattigdomsbekämpning, fokus på mänskliga fri- och rättigheter, samt utbyggnad av rättsstaten, är helt nödvändiga faktorer för att lyckas.

Vi ser att viktiga framsteg görs i Afghanistan. Nato och Isaf har bytt strategi till ett större fokus på skydd för civilbefolkningen. Talibanerna, som orsakar den absoluta majoriteten av civila som skadas eller dödas i landet, är trängda i sina tidigare starka fästen i södra Afghanistan. Det gör att biståndsinsatser kommer fram även dit, liksom att rättsstaten kan fungera bättre.

Kampen mot terrorismen är långt ifrån över, men utan Usama bin Ladin finns nu bättre förutsättningar för att uppnå frihet och demokrati.

Johan Forssell, (M), riksdagsledamot i försvarsutskottet

ARTIKELN HANDLAR OM