ÅSIKT

Sverige ska inte beväpna demokratins motståndare

Grön Ungdom: Stoppa vapenexporten till Bahrain

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag firar vi ettårsdagen av den egyptiska revolutionen. Det egyptiska folket överraskade och inspirerade en hel värld. Människor som trots risk för sina liv, trots decennier av en förtryckande militärregim och trots landets stora ekonomiska klyftor, förenades för att slita bort landets diktator från makten. I Sverige borde vi nu helt rikta in oss på hur vi kan hjälpa de arabiska demokrati- och frihetskämparna på bästa sätt. Istället sätter vi vapen i händerna på den arabiska vårens motståndare.

När fredliga protester blossade upp i Bahrain i november förra året slogs det brutalt ner av regimen, med många döda och skadade som följd. Samma Bahrain sålde Sverige vapen till för rekordsumman 31 miljoner år 2010. Detta är en djup skam för Sverige, och vapenexporten borde omedelbart upphöra! Vi kan inte med ena handen ge demokratibistånd samtidigt som den andra handen säljer vapen till diktaturer. Det är både omoraliskt och kontraproduktivt.

Vi var på plats i Egypten i november förra året när som en ny våg av revolutionen blossade upp med stora demonstrationer på bland annat Tahrirtorget i Kairo. Polisen och militärens svar följde mönstret från expresident Husni Mubaraks tid: övervåld – med mängder av döda och skadade som följd. Vi skulle inte kunna stå ut med tanken om Sverige på något sätt vore en del av detta våld. Vi har sett medvetslösa skadade bäras förbi alldeles intill oss. Många demonstranter kom fram och visade oss tårgasbehållarna med den amerikanska PR-katastrofen ”Made in USA” markerat på dem. Tack och lov exporterar vi inga vapen till Egypten. Bahrain exporterar vi däremot vapen till, och det är en lika outhärdlig tanke det.

Hade demonstranterna vi mötte på Tahrirtorget känt till den svenska vapenexporten till Bahrain hade vi omöjligen kunnat försvara det. Inga exportpengar och inga svenska vapenindustrijobb kan rättfärdiga att vi hjälper tyranner förtrycka sin egen befolkning. Frågan är vad den svenska regeringen skulle svara demonstranterna i Kairo om de fick frågan om varför Sverige bidrar till förtrycket av deras systrar och bröder i Bahrain. Eftersom det inte finns något moraliskt godtagbart svar på den

frågan är den enda vägen framåt att vi omedelbart stoppar vapenexporten till Bahrain. Frankrike och Storbritannien stoppade stora delar av sin vapenexport strax efter regimens brutala attack mot de fredliga demonstranterna.

Om regeringen menar allvar med sitt tal om att verka för mänskliga rättigheter i världen är det verkligen dags för Sverige att följa Frankrikes och Storbritanniens goda exempel och stoppa vapenexporten till Bahrain.

Rebecka Carlsson

Björn Lindgren

Språkrör i Grön Ungdom