ÅSIKT

Strid på kniven för Obama och Romney

Manuel Ferrer: Okunnigt att tro att Obamas seger är given

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Med litet mindre än fyra månader kvar till presidentvalet är det millimeterjämnt mellan Barack Obama och Mitt Romney. Vi svenskar mitt i livet - eller rättare sagt ni, för att använda statsministerns nya definition - tar för givet att Obama vinner i utklassningsstil. Det är en okunskap som kan sluta med en rejäl baksmälla i november. Så vad pratas det om? Vilka är nyheterna och vad väntar runt nästa hörn? Här följer en lista med de hetaste frågorna just nu: 

■ ■ Obamacare

Efter alla tidigare misslyckanden med att fälla förslaget politiskt drev 27 republikanskt styrda delstater Obamas viktiga sjukreform till Högsta domstolen. Övertygade om att presidenten saknar konstitutionell befogenhet att tvinga folket att köpa sjukförsäkring sattes champagneflaskorna på kylning. Men HD friade och kallade köptvånget för en skatt i stället. Besvikelsen bland de konservativa politikerna gick, för att uttrycka sig försiktigt, inte att ta miste på. En kongressledamot jämförde ogenerat beslutet med attackerna den 11 september 2001. 

■ ■ Kampanjpengar

Aldrig har fixeringen vid pengar varit större. Kampanjernas mejltiggeri är inte helt olikt Nigeriabreven. Hade jag vunnit en bråkdel av alla vinster som dagligen lottas ut hade jag redan nu ätit middag med skådisarna George Clooney och Sarah Jessica Parker, tittat på baseball med paret Romney och dansat med deras son. Det allra senaste är att nygifta par erbjuds att donera gåvopengarna direkt till Obamakampanjen. Vad är det för fel på paren som nappar på det erbjudandet, tänker jag och ser ett nytt mejl dimpa ner i inkorgen: Hej Manuel, om du betalar 30 kronor kan du vinna en sittplats under Romneys bussturné. Och jag som är åksjuk…

■ ■ Swingstates

Otroheten sprider sig bland delstaterna. Från att ha varit en handfull är de nu hela tolv stycken i detta val, och ytterligare några få kanske ändrar åsikt i slutändan. Ett trettiotal delstater kan vi således räkna bort. Resterande röstar efter dagsform. Kampanjerna besvarar flörten genom att dränka invånarna med politisk reklam. Det krävs en elallergiker för att undvika alla negativa annonser som tränger sig på mellan favoritprogrammen. Bara i Las Vegas-området har det sänts ca 6000 politiska TV-annonser sedan mitten av april. I veckan meddelade den republikanske spinndoktorn Karl Rove att hans organisation planerar att köpa TV-reklam för 180 miljoner kronor i åtta osäkra delstater.

■ ■ Semestervanor

I förra veckan tog släkten Romney välbehövlig semester och drog sig tillbaka med barn och barnbarn till sommarhuset i New Hampshire. Där bjöds det på traditionsenlig Romney Olympics, en familjetävling som består av cykling, simning och löpning. Ja, tills patriarken Mitt för några år sedan började förlora. Då kompletterades tävlingen med grenarna hamra spik, hänga på stolpe och kast med amerikansk fotboll. Nyhetsbyrån AP dokumenterade festligheten och vi - betydligt mindre rika - fick se Mitt Romney göra häftiga konster med sin Jet-Ski på sjön Winnipesaukee. Oron för de arbetslösa verkade som bortblåst under den stekheta sommarsolen.

■ ■ Förmögenheter

Sanningen har en förmåga att hinna ikapp oss alla. Romneys gömda förmögenhet på olika utlandskonton utgör inget undantag från den enkla livsregeln. Vad vi vet finns hemliga bankkonton i både Caymanöarna och Schweiz. Men om det vill han inget berätta. Inte heller vill han offentliggöra inkomstdeklarationerna tillbaka i tiden. Nyligen avslöjades även att Romney under sina år som riskkapitalist ägnat sig åt en del tveksamma investeringar. Efter att ha ljugit om sin inblandning i köpet av företaget Stericycle under primärvalen dök dokumenten lägligt upp i tidsskriften Mother Jones i förra veckan.

Så långt är dock inte mycket nytt. Allt pekar mot att vi för första gången får uppleva en sittande president med mindre kampanjpengar än motkandidaten. Kongressen fortsätter att likna ett blodigt skyttegravskrig, arbetslösheten är fortsatt hög och jobbtillväxten låg. Förhoppningsvis gör någon av kandidaterna ett försök att rycka i någon av sommarens många kampanjetapper. Men gör dig redan nu redo för en rafflande målspurt.

FAKTA

DEBATTEN

På bloggen Proffstyckarna – White House Edition kan du följa Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson. Det de inte vet om amerikansk inrikespolitik är inte värt att veta och varje dag berättar de det senaste från USA-valet på sin blogg.

DEBATTEN

I november är det presidentval i USA och utgången är oviss. Den sittande presidenten Barack Obama (dem) slåss för att övertyga väljarna om att han är rätt person att leda landet ytterligare en mandatperiod, trots hög arbetslöshet och dålig ekonomi. Utmanaren Mitt Romney (rep) slåss för att övertyga väljarna om att han kan fixa jobben och få landets ekonomi att växa.

Manuel Ferrer

ARTIKELN HANDLAR OM