ÅSIKT

Olle Schmidt (FP): EU måste beväpna Syriens opposition

Debattören: Befolkningen måste ges möjlighet att försvara sig mot Bashar al-Assad

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Berno Hjälmrud
Olle Schmidt.

Efter mer än två år av inbördeskrig i Syrien ser vi fortfarande inte ett slut på fasorna.

Våldet i landet har krävt fler än 70 000 människoliv, hundratusentals människor har tvingats fly från sina hem och mer än 1,5 miljoner människor behöver humanitär hjälp.

Utvecklingen har ännu en gång blottat ett tandlöst FN, ett splittrat Arabförbund och en avvaktande omvärld. När liknande övergrepp begicks i Tunisien, Egypten och Libyen agerade världssamfundet och visade att våld mot en civilbefolkning som kräver gehör för mänskliga rättigheter inte tolereras. Detta är inte längre acceptabelt.

Under EU-ledarnas senaste toppmöte meddelade Frankrike och Storbritannien att vapenembargot bör lyftas, men fick inte gehör. Samma situation upprepade sig då utrikesministrarna träffades i Dublin. Det är olyckligt att Sverige då var ett av de länder som blockerade Frankrikes och Storbritanniens försök att lyfta vapenembargot för att kunna beväpna oppositionen. NATO och dess ledare Anders Fogh Rasmussen anser inte att detta rör dem. EU måste därför göra det enda rätta, nämligen att ge Syriens opposition militärt stöd. Befolkningen måste ges möjligheten att försvara sig mot landets våldsamme diktator Bashar al-Assad.

När ohållbara situationer uppstod i Elfenbenskusten, Libyen, och nu senast i Mali ingrep omvärlden genom FN-principen om skyldighet att skydda. När ett lands ledare angriper sin befolkning har FN:s medlemsstater rätt att gripa in, i sista hand även militärt. I Syrien har detta inte varit möjligt då Ryssland och Kina från början blockerat FN:s säkerhetsråd.

Det finns bevisligen sätt att hindra en regim från att begå vidriga övergrepp på sin befolkning. Det är därför inte acceptabelt att konflikten tillåts fortsätta utan att något görs. När Israels premiärminister Shimon Peres härom veckan talade i Europaparlamentet i Strasbourg efterlyste han att omvärlden agerar, och han påpekade särskilt att Arabförbundet och FN har ett ansvar. Jag vill komplettera och säga att även EU har ett ansvar. 

Nyligen hade vi i Europaparlamentets liberala grupp besök av en av Fria Syriska Arméns ledare, general Selim Idrissi. Han försäkrade att med rätt vapen och ammunition kunde oppositionen driva al-Assad ur landet på en månad. EU:s utrikesministrar bör så snart som möjligt enas om ett ingripande. Redan i dag består 10 procent av den oppositionella styrkan av extremister som vill kidnappa revolutionen.

Ju längre vi väntar, desto starkare växer sig fanatikerna. Det är en olycklig utveckling som ger röst åt dem som hävdar att ett svagt Syrien under en ledare utan legitimitet är bättre än ett nytt Syrien med en politisk vald islamistisk majoritet.

Situationen är visserligen inte enkel och att militärt avlägsna Assad kan leda till en konflikt mellan den Assad-stödda falangen av shiitemuslimer och oppositionen bestående av sunnimuslimer. Utländsk inblandning kan ytterligare spetsa till situationen och i värsta fall underminera oppositionens legitimitet.

Det finns stora möjligheter för ett demokratiskt Syrien, men för att en ny och välfungerande stat ska kunna stiga ur askan behövs hjälp. Visst finns det skäl till regeringens avvaktande inställning, men är detta ett tillfredställande svar till alla de syrier som i dag ser sina hem, sina familjer och sitt land falla i spillror? Diplomatiska insatser har inte fungerat, och nu är det dags för omvärlden att ta sitt ansvar för att få ett slut på detta blodbad. När NATO och FN misslyckas med att visa att skyldigheten att skydda är viktigare än stormakternas vetorätt, hoppas jag att EU kan leva upp till omvärlden förväntningar.

Olle Schmidt

FAKTA

DEBATTÖREN: Olle Schmidt, 63, Malmö. Europaparlamentariker (FP).

DEBATTEN: Inbördeskriget i Syrien har lett till en humanitär katastrof, skriver dagens debattör och menar att EU måste ge militärt stöd till landets opposition. Frankrike och Storbritannien vill lyfta vapenembargot mot landet, vilket EU - däribland Sverige - nyligen röstade nej till.