ÅSIKT

Det jag gör inte är rocket science

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att president Barack Obama inte hade något som helst att säga efter klimatmötet i Köpenhamn dolde han genom att tala med absolut övertygelse. Det enda som saknades var favoritformuleringen let me be clear. Dock fick han in ett annat favoritord, det under valkampanjen så använda transparency. Obamas favorituttryck kommer i olika varianter som let's be clear och I want to be clear, oavsett vilken han väljer uppnår han syftet att framstå som kompromisslös statsman. För journalisterna signalerar det att snart kommer något viktigt, medan det för somliga signalerar varning. En amerikansk kommentator på Salon.com skrev ”Varje gång jag hör 'let me be clear' vet jag att han kommer med s--t”. Vissa formuleringar förmedlar motsatsen till det avsedda. När George W Bush sa I fully understand eller I'm fully aware, som han gärna gjorde, fick man ofta känslan att han inte alls visste eller var medveten om det han påstod.

Det är inte bara Barack Obama som skaffat sig en signaturmelodi under året. Vissa ord och fraser har jag upprepat lika ihärdigt som P1:s pausfågel. Somt har hjälpt mig, somt har jag sagt för att det är roligt och somt har jag sagt för att irritera. Skarpt läge är egentligen ett uttryck från förra året men har klarat sig bra 2009 också. Går utmärkt att använda när bostadsrättsföreningens styrelse sammanträder, men är också effektivt på barn. "Nu är det skarpt läge, stäng av tv:n. Middagen är klar."

Vilket upprört läge som helst kan lugnas av ett jag ska titta på det. Det är till intet förpliktigande men bär ändå löfte om en förändring till det bättre. Kombinera det med en nick och det är möjligt att vi måste ändra rutinerna, så är du hemma. En handlingskraftig diplomat. Med självinsikt.

Att erkänna att det man gör inte är rocket science kan också bygga en ödmjuk image. Att avfärda något med ett inga konstigheter, är att samtidigt förklara att man inte har tid med idiotiska följdfrågor man eventuellt inte kan svara på.

Annan företagssvenska som strösslats under året är självklart gasa och bromsa, landar, utmaningar och över tid. Kombinerar vi dessa får vi användbara meningar för alla upptänkliga branscher. Lyssna: ”När vi landat i den nya organisationen är det viktigt att vi inte gasar och bromsar samtidigt. Vi står inför en mängd utmaningar men de nya rutinerna kommer sätta sig över tid”. Helt enkelt: Skitmycket problem väntar.

Vi tror ofta att saker och ting förändras för att vi passerar ett nyår, men vissa uttryck kommer garanterat följa med oss av den enkla anledningen att de är utmärkta. Helt säkert kommer många vakna på nyårsdagen, famla efter telefonen och för en god vän sammanfatta kvällen innan med att den spårade. Ett allrounduttryck som peakade likt svininfluensan under 2009. Duger både för att fimpa en diskussion som inte leder någonstans eller att fälla som omdöme om någon som gör något mindre överlagt. Nyårsafton möter jag för övrigt med Chablispepp, ett annat oumbärligt uttryck från det decennium vi snart säger tack och adjö till.