ÅSIKT

"Hela samhället är utformat för mattefolk"

Lisa Magnusson vill mäta IQ på ett nytt sätt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lisa Magnusson.

Jag har alltid varit sjukt dålig på matte och siffror och sånt där. Mina lärare i skolan trodde ett tag att det kanske berodde på att jag var för smart och krånglade till talen i onödan. Fast så var det inte, visade det sig, och sedan fick jag gå till hjälpfröken varenda lektion.

Jag minns att jag frågade fröken en gång vad man skulle HA en viss formel till egentligen. Hon svarade att tänk dig att du har köpt två olika sorters lösviktsgodis, men sedan minns du inte hektopriset på den ena sorten. Då! Då kan du använda den här formeln. Vaddå, tyckte jag, om det nu vore så viktigt att veta vad det kostar så kan jag väl gå tillbaka till affären och fråga bara? Fast då fick fröken väldigt bråttom till någon annan så hon hade inte tid med mig mer. Formeln lärde jag mig aldrig. Och tänk, jag har klarat mig ändå!

För det är ju inte nån katastrof att vara typ sifferblind egentligen. Det går att leva ett fullgott liv utan att kunna annat än lite plus och minus, och är man dålig på det också så finns det ju alltid miniräknare. Det värsta med att vara dålig på matte är faktiskt inte att vara dålig på matte. Det värsta med att vara dålig på matte är snarare att alla andra tycker att matte är skitviktigt. Det är ju så man mäter intelligens i vår del av världen: Med siffror och mönster och matematiska formler. Och ju högre intelligenskvot – IQ – man har, desto högre värde tillskrivs man själv och det man har att säga. Hela samhället är utformat för mattefolk, och IQ är makt.

Ta Einstein. Han uttalade sig tvärsäkert om en massa saker som han väl egentligen inte visste mer om än nån annan. Typ världsläget, wtf?!! Och folk lyssnade. Egentligen var han ju bara en svintokalufsad snubbe som var väldigt bra på att räkna. Men nånstans på vägen gick han från att vara ett siffersnille till att bli ett universalgeni, nåt slags allmän auktoritet. Det skulle aldrig ha hänt om vi hade mätt intelligens utifrån annat än matematisk förmåga. Och Mensa, vars enda uttalade syfte är att lösa världsproblemen: Hahaha!!! Hur skall ni lösa dem, era pretton? Genom en jävligt avancerad ekvation eller?

Nej nu tycker jag att det är dags att vi kammar oss och ser IQ för vad det är: En fallenhet för matte, helt enkelt. Därför vore det väl på tiden att vi kom på ett tjaa, mer intelligent sätt att mäta intelligens. Vi är många som också vill få en chans att briljera.

FAKTA

Bra: Dominika Peczynski bloggar . En kvinna helt i min smak!

Dåligt: Kommer staten snart att få avlyssna alla våra telefonsamtal, fax, sms, mejl och så vidare? På onsdag får vi svaret. Själv är jag faktiskt rätt chockad över att man ens överväger att helt urskiljningslöst tillåta den här sortens övergrepp på den personliga integriteten. För det är ju vad det är. "Vi lyssnar inte på din moster i Motala", försäkrar Försvarets Radioanstalt. Jag tror dem. Men det säger väl sig självt att en lag som kan missbrukas också kommer att missbrukas.

Lisa Magnusson, 26, skriver krönikor för Aftonbladets Kvinna-sajt. Läs hennes blogg här.