ÅSIKT

Varför reagerar ingen över den sjaskiga manssynen?

Lisa Magnusson om dagens ungdom

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lisa Magnusson.

Visst är det fel att våldta men ibland får ju kvinnan faktiskt skylla sig själv lite. Detta enligt en femtedel av de svenska ungdomar som nyligen deltog i en enkät från Amnesty. Och ja, det är klart att den där femtedelen är precis så chockerande bränd i huvudet som alla velat få det till ända sedan det deprimerande skitresultatet av den där enkäten träffade fläkten. Men det är en grej jag tycker skevar lite, nåt man verkar ha tappat nånstans bland alla svordomar över den förskräckliga ungdomen:

Varifrån har de unga egentligen fått uppfattningen att våldtäkt är typ-nästan-kvinnans-eget-fel-ibland?

Det verkar på alla indignerade som om det där är nåt kidsen bara greppat ur luften, men så är det ju självklart inte. Faktiskt skulle jag vilja säga att den enda skillnaden mellan de som är 15-25 och vi som är lite eller mycket äldre är att ynglen ännu inte lärt sig att man inte kan säga vissa saker högt. Men i sak har de ju rätt. För allt samhället är och gör och säger tyder ju faktiskt på att våldtäkt är ett kvinnoproblem. Att våldtäkt är en feministfråga, nåt som främst angår brudar.

Övergrepp mot kvinnor hålls visserligen för den yttersta skammen och skulden. De som slår och våldtar hamnar längst ned i hierarkin på alla fängelser, att ge sig på en KVINNA är så oerhört lågt, det gör man liksom bara inte. Problemet är bara att denna KVINNA (tm) inte existerar. I verkligheten är hon ju alltid en vanlig mänska, typ en tjejkompis, en flickvän, en brud som gnider sig mot honom genom ett billigt klänningstyg från H&M och sedan viskar med spritandedräkt att "men du, lägg av" och försöker åla sig undan. Hon är en jämlike, situationen är vardaglig, inte dramatisk. Och resonemanget att det visserligen är fel att fortsätta men att det samtidigt lite är hennes eget fel som utmanade och uppmuntrade, det får ju till yttersta konsekvens att bara den kvinna som bär slöja som ett annat spöke och aldrig möter någons blick, bara den som helt gör avkall på sin egen sexualitet och blir till en prydsam blomma, bara den kvinnan kan kräva att få vara absolut fredad.

A tt ens andas om att kvinnor ständigt skall vara försiktiga, på sin vakt, är att säga att tillfället gör tjyven och att alla män är potentiella våldtäktsmän. Så, ja, nog är det upprörande att tänka på vilken unken kvinnosyn dagens ungdom har. Men lika gärna kan man ju bli förbannad på den sjaskiga manssynen, tycker jag. Varför är det ingen som reagerar över den?

FAKTA

Bra: Mango!!!! En verkligt underbar frukt, det tål att påminnas om.

Dåligt: Att de borgerliga verkar se vård inte som en allmänmänsklig rättighet utan som nåt slags privilegium som bara skall tillkomma den som sköter sig och kan betala för sig. Bland annat vill de blå att psykiskt sjuka skall hållas ansvariga för sina handlingar och dömas till fängelse istället för vård om de begår brott, och man vill också i lag förbjuda vård av illegala invandrare och undangömda flyktingar - ja om de inte själva kan hosta upp pengar till notan, vill säga. Tjaa, går det inte att privatisera tillräckligt kvickt så kan man ju åtminstone alltid tillämpa det som tydligen alltid var grundtanken med privatiseringsidén: Finare vård till det fina folket, ingen vård alls till de trasiga och små. Kristdemokraterna velar och det säger väl allt om hur goda och fina de är egentligen. Jesus skulle ha skämts för er, era äckliga, hjärtlösa moralister!

Lisa Magnusson, 26, skriver krönikor för Aftonbladets Kvinna-sajt. Läs hennes blogg här.