ÅSIKT

Läsarna: Du har fel om hiphopen, Lisa

Lisa: Allt ni skriver bevisar bara min tes

DEBATT

Igår gick Lisa Magnusson, krönikör på Aftonbladets kvinnasajt och bloggare på aftonbladet.se, till attack mot hiphopen i allmänhet och hiphoparna i synnerhet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ämnet visade sig vara stekhett – i skrivande stund har hon fått inte mindre än 352 kommentarer på sitt blogginlägg. Några håller med – men de allra flesta gör det inte.

Lisa Magnusson.

Såhär skriver Robert:

”Ja herregud, förstår inte redigt vad du vill komma fram till. Tanken har aldrig slagit dig att killarna med brallorna och 'dom förvirrade flickorna' som du så fint uttrycker 'gillar' själva flowet och musiken? Och jag förstår inte hur du kan dra alla hipphoppare och rappare över samma kant då väldigt många skriver bra texter som inte alls handlar om våld, vapen, och allt vad du nu påstår.”

Friggan är inne på samma spår:

”Hur kan du säga att hiphop har de sämsta texterna, när de har de klart överlägset bästa texterna. Jämför med pop, som du verkar gilla så är det ju bara skrattretande.. Haha. De enda de rimmar på är hjärta/smärta och dej/mej och texterna är ingenting att hurra för heller. ”

Daniel håller däremot med Lisa:

”Klockrent. Skönt att höra att det finns vissa kvinnor som inte jämställer macho med manlighet. Själv tycker jag att jag är manlig trots att jag sysslar med design, var bättre i syslöjd än i träslöjd och lyssnar på Elton John. Och HipHop är ja, bara tragiskt om man tar det på allvar.”

Varför tror du att dina läsare reagerade så kraftigt på ditt blogginlägg om hiphop?

– Jag tror att de reagerar så pass som de gör för att jag inte mesar och lindar in det jag säger. Plus att jag gillar att retas med folk. Jag gör ju det lite med flit, och så försöker jag skriva lite luftigt så att man inte bara skall bli mätt och tänka "jaha ja." Det skall finnas rum för folk att tänka lite själva.

Blir du sårad eller ledsen när du får grymma kommentarer?

– Jag har inte blivit ledsen av en enda elak kommentar, faktiskt. Men det kanske beror på att folk är så dåliga på att vara taskiga även om jag i alla fall kan ge det till dem att de verkligen anstränger sig. Om man skall sammanfatta den vanligaste kritiken så går den ut på att jag är en ful och korkad hora som inte kan skriva, men det är ju inte sant, så varför skulle jag ta åt mig?

Kommentarerna är vid det här laget så många att Lisa Magnusson har tvingats ge upp försöken att svara på alla. I stället har hon skrivit ett nytt inlägg, som lyder såhär:

FAKTA

Apropå det jag skrev om hiphop

”Jag är hemskt ledsen men det är alldeles för många som har kommenterat hiphop-inlägget för att jag skall hinna skriva ett personligt svar till var och en.

Eftersom alla säger typ samma grejer tänkte jag därför istället svara på alla invändningar i ett enda svep.

Kommentar av sorten: Hiphopen är faktiskt egentligen en fredsrörelse, läs gärna det här [insert länk till en eller flera sidor om hiphop som författats av nån anal nörd med frimärkskoll på alla som nånsin sagt yo].

Svar: Ja, det är väl jättekul för dem att de älskar blommor och att de kan dansa också. Men det förändrar ju ingenting. Jag tycker fortfarande att många, ja faktiskt de flesta, hiphopare jag träffat i Sverige och Frankrike är fjantar.

Kommentar av sorten: Meh, du har ju ingen koll, den enda hiphop du har kommit i kontakt med är ju sånt som är på MTV och radion. Hiphop är mer än 50 cent!

Svar: Jag har varken teve eller radio, har knappt hört 50 cent. Dessutom undrar jag vad ”äkta” hiphop är. Och hur kan musik vara ”oäkta”?

Kommentar av sorten: Sluta racka ned på svarta, för det är ju de som gör all hiphop, så det är ju det du egentligen säger, eller hur?! Att du hatar svarta!

Alternativt: Du är precis som Hitler. Byt ut "hiphopare" mot "jude" så får du se hur fräscht det låter. Sluta förfölja hiphoparna som folkgrupp!

Svar: Whiggah, PLZ!

Kommentar av sorten: Hur skulle du känna det om nån höll på och klankade ned på den musik du gillar?

Alternativt: Men du då, som tydligen gillar pop, det är ju ännu värre, alla har typ mentala problem och skär sig i armarna.

Svar: Det händer hela tiden att folk snackar skit om musik jag gillar. Då tänker jag jaha, det tycker du och sedan är det inte mer med det.

Kommentar av sorten: Jamen lyssna på den eller den låten, och läs den eller den låttexten.

Svar: Jag orkar inte. Det handlar om personlig smak, och så pass mycket hiphop har jag hört att jag vet att jag inte kommer att ändra uppfattning bara för att jag hör den där bra låten som just du tycker om. Dessutom gillar jag redan en del hiphop, bara inte den jag beskrev i texten.

Kommentar av sorten: Jag är en vuxen man och jag hoppas att du får lite kuk snart, det är ju tydligt att du är helt frustrerad och att det är därför du snackar skit om män hela tiden! För det är ju det du gör! Synd för dig att jag är så intelligent och verserad att jag äger dig helt.

Svar: Åh, jag tycker så synd om dig, du tragiska mänska. Tror du verkligen att jag är olycklig över att inte du erbjudit mig din lilla vårrulle?

Kommentar av sorten: Tar du den i tvåan, din korkade jävla hora?

Svar: Nej.

Slutligen: Tänk på att varje arg kommentar som droppar in i själva verket är ett bevis för den tes jag smått skämtsamt lade fram: Att hiphopare är såna överspända och ängsliga stackare att de blir fullständigt skogstokiga och börjar hota om ond bråd död bara nån kollar på dem. Ta inte er själva på så stort allvar!

Men men, om stöveln passar så ta den på dig, för all del. Jag läser allt även om jag inte svarar, det lovar jag.”

Lisa Magnusson

Läs Lisas blogg här !