ÅSIKT

Vad är svenska värderingar?

Lisa om att vara invandrare

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lisa Magnusson.

Jag bor i Paris, men jag har aldrig riktigt känt mig hemma här. Det finns mycket att störa sig på, mycket som är annorlunda mot det jag är van vid. Och så sticker jag ju ut med mina blå ögon och min fula brytning. De flesta tror att jag är ryska, och ryssarna har inte särskilt hög status här.

Men så fort folk får veta att jag är svensk brukar de tina upp betänkligt. För det finns ju bra blattar och dåliga blattar, både i Frankrike och i Sverige. Såna som är mer lik en själv och såna som är mindre lik. Vi och de. Jag tror att alla känner såhär, själv kan jag vara jävligt rasistisk ibland. Typ blir ängslig om jag möter ett gäng arabiska killar när jag är på väg hem mitt i natten, vill vika undan med blicken. Det är inte så mycket att göra åt. Vad man däremot kan göra något åt är ju hur pass mycket man skall låta sig styras av sina äckliga små fördomar. Jag tänker på det när jag läser om moderaternas nya förslag.

Moderaterna tycker att alla som kommer till Sverige skall tvingas skriva under ett kontrakt. Kontraktet skall bestå av två delar: En där man intygar att man kommer att respektera svensk lag, och en där man förbinder sig att ta till sig svenska värderingar. (Kanske kommer det en tredje del där man måste lova att man inte är kommunist också, det skulle inte förvåna mig.) Vad moderaterna säger är alltså att folk som inte kommer från Sverige gärna begår brott. Att deras kultur är sämre än vår, så de måste lova att bli riktigt svenska. Vad är ens svenska värderingar, förresten? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Och vad är det för skit om att alla måste vara tycka samma? Någon gräns måste det väl ändå finnas för majoritetens diktatur. Man måste kunna få plats även om man är annorlunda.

Om moderaterna inte vore så brända i huvudet att de inte står Sverigedemokraterna långt efter så kanske de istället hade kunnat lägga krutet på att få in nya svenskar värmen istället. Den bästa garantin för att en någon blir en tillgång istället för en börda är ju trots allt inte att få honom eller henne att skriva under något enfaldigt kontrakt. Det viktigaste är att se till att de lär sig språket. Och att de kommer i arbete. Kunde man inte låta folk få bidragspengarna i lön så att de från början känner att de gör rätt för sig? För fastän vi är olika så finns det en minsta gemensam nämnare för alla mänskor: Vi vill känna att vi är välkomna. Att vi hör till. Att vi gör något bra. Och till det känslan bidrar inte moderaternas främlingsfientliga förslag.

FAKTA

I Lisas värld:

HAHAHA! Jag ÄLSKAR The Onion !

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.