ÅSIKT

Lucia var rebell – precis som Freddy

Öppet brev till Birgitta Wessman, rektor på Södra skolan i Motala:

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lisa Magnusson.

Hej Birgitta!

Det har stått en del om dig i tidningarna lately, ja du vet ju själv. Eleverna på din skola röstade fram en Freddy till lucia, men du rev upp beslutet för att han är pojke.

Och jag undrar hur du tänker egentligen?

I Aftonbladet säger du att det är viktigt med ett "traditionellt tåg". Luciafirandet har ju inte ens hundra år på nacken, så med traditionellt antar jag att du snarare menar att vi skall hedra Lucia för den hon ursprungligen var, och att hon definitivt inte var en kille på 15 jordsnurr. Så vem var Lucia? Jo hon var en riktig rebell, en som gav etablissemanget fingret och gick sina egna vägar utan att nånsin kompromissa, trots att det kostade på. Jag vet inte hur det är med dig, men själv tycker jag faktiskt att hon har mer gemensamt med Freddy än med de där gängse indianpudrade blondinluciorna som vill ha vahettere-fred-i-världen.

Meh, Freddy har ju snopp!, invänder du. "Lucia var en kvinna och skall vara en kvinna"! Ja, just det. Och eftersom Lucia var siciliansk antar jag att du inte kommer att tillåta en svart tjej att bli Lucia heller. Eller vore det en annan sak för dig, Birgitta? Och i såna fall, hur kommer det sig att kön spelar roll men inte hudfärg?

Jag tror att du kanske inte har tänkt igenom det här särskilt väl. Jag tror att du väl är som folk är mest, typ har lite halvskeva uppfattningar som mest grundar sig i nåt slags diffus känsla. Det är väl okej. Vad som däremot inte är okej är att du är dum nog att låta din egen diffusa känsla, dina privata fördomar, gå ut över barnen du bossar över. Att du kör över elevernas demokratiska röstresultat för att det inte passar dig. Med tanke på att du har så dåligt med respekt för eleverna och deras vilja så tycker jag faktiskt att du uppriktigt skall fråga dig själv om du alls är lämplig som rektor.

Fast det är ju inte du som har bestämt hur luciafirandet ser ut, påpekar du, nej det är "samhället", och om "samhället" ändrar sig så är du då verkligen "inte främmande för att göra det också". Vad du säger är alltså att du inte tänker gå i bräschen för att alla skall ha samma möjligheter oavsett förpackning, utan att du fegt kommer att diskriminera åt höger och vänster så länge alla andra gör det? Jaha. Det känns ju jävligt tryggt att en sån vindflöjel ansvarar för en hel skola.

Kom igen nu, Birgitta! Alla gör fel ibland, nu var det du. Du har en elev som heter Freddy, han valdes till lucia och får därför mejl om att han är "pervers", en "idiot". Ditt agerande hittills ger hatmejlarna rätt i sak. Men du vet ju egentligen att det är dumt dumt dumt. Så ta fram din egen inre Lucia, Birgitta, och stå upp för stjärngossarnas Rosa Parks! Nu har du chansen att göra skillnad och lära dina elever något bra, så sjabbla för i helvete inte bort det här.

FAKTA

I Lisas värld

Freddy, du är så jävla underbar och cool! Tyvärr är det ju så att en del har svårt att låta andra vara och göra som de behagar, jag vet inte varför. Men skit i dem. Och du, om det mot förmodan vore så att gamlingarna på hemmet finner det värt att yvas över en manlig lucia, ja då har de levat så fattiga liv att du bara gör dem en tjänst som skakar om dem och ger dem nåt att tänka på. All kärlek till dig.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.