ÅSIKT

Okej att vara bög – om man inte bögar

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu får även bögar donera blod! Under typ ett halvår har papper skickats hit och dit, och diverse instanser har hållit syrefattiga mazarin- och mineralvattensmöten, och slutligen kom Socialstyrelsen generöst fram till att även män som dras till män skall få bli blodgivare. Hurra!

Eller, vänta förresten. Det här gäller inte om du är en man som har legat med en annan man under de senaste 12 månaderna, då klassas du fortfarande som en BIOLOGICAL HAZARD och ditt blod är lika med riskavfall. Bara så du vet. Mm, Socialstyrelsens nya, låtsat liberala regler går snarare ut på att jo, visst är det okej att vara bög... så länge man inte bögar sig, vill säga.

Det här är inte medicin, för det finns inga som helst mediciniska argument för att just homosexuella män skall behöva leva i celibat i ett år innan de får donera blod. Nej, det handlar sonika om gammal hederlig homofobi.

Hiv är inte längre en dödlig farsot. Hiv är fortfarande hemskt och medför ett livslångt medicinknaprande, ja, men den innebär inte fullständig ödeläggelse. Skälet till att vi fortsätter att stigmatisera hiv tror jag är att vi förknippar det med homosex. Vi vet visserligen att sjukdomen - till skillnad från oss - är ickediskriminerande, att den skiter fullständigt i vilka vi är och vilka preferenser vi har, att den smittar oavsett. Ändå vill vi alltjämt tänka oss att hiv främst är en angelägenhet för bögar, och därmed per definition alldeles särskilt ryslig förstås.

Och Socialstyrelsen meddelar: Just bögblodet är tyvärr särskilt orent och suspekt så det är ett års karantän som gäller.

Socialstyrelsen viskar: Ni andra kan knulla på utan att bekymra er för något värre än sådant som går att behandla med antibiotika eller abortpiller.

Jag vet inte vad Socialstyrelsens jävla problem är, men blod behövs ju. Så låt oss stryka ett streck över det där hycklande, pseudohomovänliga nypåbudet och istället göra såhär:

Och så slipper vi andra oroa oss över att behöva försmäkta på operationsbordet för att det inte finns något blod att tillgå. Vad jag vet smittar inte homosexualitet heller, så ingen behöver vara orolig över att få i sig bögblod. Alla nöjda och glada.