ÅSIKT

Lymmelpaketet skapar koncentrationsläger i miniatyr

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förra veckan hörde jag talas om en ny dansk lag som ger polisen rätt att "i förebyggande syfte" arrestera och fängsla folk i upp till 12 timmar. Lymmelpaketet kallas lagen i folkmun, och det trädde i kraft lagom till FN:s klimatmöte i Köpenhamn.

Jag hörde talas om paketet, och jag läste om det i Aftonbladet, och jag tänkte att det här är ju helt åt helvete. För det fattar man ju att detta med att haffa människor "i förebyggande syfte" bara är ett finare sätt att säga "utan någon som helst misstanke om brott".

Jag skakade på huvudet, men sedan slog jag det ur hågen precis som jag gör med folkmord och svältande barn och annan skit. Man orkar inte bry sig om allt.

Det var lätt gjort den här gången, för det har ändå varit rätt tyst i media om lymmelpaketet. Tidningssajterna rapporterade om nästan tusentalet arresterade under lördagen, men jag klickade aldrig. Vidare skrev en ledarskribent på den lokala tidningen i min gamla hemstad att Sverige borde importera lymmelpaketet eftersom det lett till att klimatmötet i vårt grannland "kunnat genomföras med värdighet och engagemang". Det är ju ungefär som att berömma naziregimens tyska soldater för att de marscherade så fint i takt.

Jo, det är trött och trist och smaklöst med nazijämförelser. Men det är faktiskt befogat. Lymmelpaketet skapade nyss ett koncentrationsläger i miniatyr, det var exakt samma mekanismer.

Bilder, ljudupptagningar, videor och vittnesmål visar samma sak: Människor arresterades helt godtyckligt i mängder, handklovades i buntband och tvingades ned på marken. Dansk polis hade redan i förväg skaffat en stor fängelselokal, men den blev snabbt full. Resten fick sitta i långa rader utomhus, i timmar. Och ja, det är december och vinter också i Danmark.

Det var en salig röra av småtjejer, new age-folk, politiskt aktiva och vanliga människor som oroar sig för klimatet. Ingen tilläts röra på sig. Folk spydde och kissade på sig och fick ångestattacker och svimmade i de täta leden, alla trycktes tillbaka ned på marken av dansk polizei.

Europa har på sistone ägnat sig åt att implementera en rad riktigt läskiga lagar som syftar till att kväsa brott i sin linda. Det handlar alltså inte längre om faktiskt begångna brott eller ens brottsprevention. I Europa år 2009 räcker det med att SE UT som man kommer att begå brott, eller befinna sig på fel ställe. Båda punkterna ger polisen rätt att frihetsberöva en.

Det danska lymmelpaketet har en vidlyftig motsvarighet i Storbritanniens ASBO - en lag som reglerar "asocialt beteende" överhuvudtaget, inte bara benägenheten att utöva demokratiska men ack så besvärliga rättigheter i stil med att demonstrera. Och så har vi förstås de europeiska antiterroristlagarna, som alls inte hindrar några terrorister utan kommer att nyttjas i helt andra syften. Vi snackar trots allt lagar som är så breda att de kan riktas mot precis vem som helst.

Fast på sätt och visst gjorde dansk polizei ändå oss en tjänst som arresterade så många och under så galet inhumana former. 968 personer fängslades under lördagen i enlighet med lymmellagen. 13 av dem kommer att åtalas för ett faktiskt brott.

En sak kan jag lova: Ingen av dem som arresterades "i förebyggande syfte" kommer att lita på polisen igen, inte deras anhöriga heller. Och det är nog bara bra.

För polisen är uppenbarligen inte längre till för att skydda medborgarna, deras sympatier ligger någon helt annanstans.