ÅSIKT

Be om ursäkt Gunilla Herlitz!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är svårt, det där med vad man får skriva i en tidning och inte. Fråga DN.

Där är det tydligen okej att skriva om en vänsterpartistisk EU-kandidat med en yttepytteliten glipa i blusen att hon borde "köpa en blus i större storlek" för att hon ser ut som en vulgär utvikningsbrud i en bilannons. Och om någon understår sig att tycka att en text man författat inte är särskilt bra så kan man ta hämnd genom att i en filmrecension skriva att han är en "tjock, mustaschprydd, medel­ålders, obegåvad, illaskrivande man (utan attityd)" som - antyds det - tillsammans med sin kollega säkerligen inte skulle ha tvekat inför att hålla en hel by på tyska landsbygden i skräck genom att begå "bestialiska våldsdåd", precis som i filmen man just har sett.

Det går däremot alls inte för sig att i ett lättsamt rödamattanreportage från Nobelfesten skriva om pristagaren Hertha Müller att hon "var det tjusigaste som kommit från Rumänien sen Dracula", att prinsessan Madeleine i sin klänning kunde "förväxlas med en gran" och att drottning Silvia "draperat sig i Drottningholms gardiner" (artikeln lades aldrig ut på nätet). Då kommer nämligen chefredaktör Gunilla Herlitz att gå ut i media och säga att DN tar avstånd från det skrivna och framöver aldrig mer tänker anlita en. Ja, herrejävlar.

Det finns mycket att säga om DN:s idé om vilken ton man bör hålla. Men när Gunilla Herlitz agerar som hon gör i fråga om Linda Leopolds rödamattanreportage så går det faktiskt bortom pressetik. Hennes sätt att sköta saken visar på en rent beklämmande inkompetens.

För det första är hon som chefredaktör ansvarig för det som står i tidningen, och om DN får kritik för något så skall hon ta den debatten, inte skylla ifrån sig på den enskilda skribenten. För det andra borde hon rimligen ta upp missnöje över en arbetsinsats direkt med redaktören och skribenten i fråga, inte gå via media. För det tredje är hennes beslut att aldrig mer anlita Linda Leopold en överreaktion utan dess like, inte minst om man ser till den bisarra "filmrecension" - läs: det grova personangrepp - som hon lät publicera en vecka senare och därefter inte sagt ett ord om. Johan Croneman kommer mig veterligen att få fortsätta skriva för DN, eller?

Vad rödamattanreportaget anbelangar så tror jag att Gunilla Herlitz nog helt enkelt inte tänkte sig för utan lät sig svepas med av sina känslor. Hennes uttalanden i Medierna i P1 den 19/12 pekar ju också på det: "Det handlade inte alls bara om Drottning Silvia, utan det handlade om samtliga kommentarer till samtliga klänningar som var otroligt nedsättande skrivet, som jag inte alls tyckte om överhuvudtaget".

Gunilla Herlitz tyckte alltså personligen inte alls om det som Linda Leopold hade skrivit, och därför for hon ut som hon gjorde. Hon är säkert själv medveten om att det var överilat.

Så varför kan hon då inte bara säga: "Förlåt, det här var dumt av mig" och ta sina fifteen minutes of shame? Alla gör fel, det är ingen fara. Men det tyder på ett enormt dåligt omdöme och mycket svagt ledarskap att hårdnackat stå fast vid idiotiska utspel som har gjorts i affekt.

Sansa dig, Gunilla Herlitz, och be om ursäkt. Det kommer både du, Linda Leopold och DN att må väl av.