ÅSIKT

Bärplockandet är slavarbete

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bert Karlsson är en sådan pajas. Det går inte att beskriva det på något bättre sätt. Han har ett förflutet inom det främlingsfientliga partiet Ny Demokrati. Och ja, visst kan man göra misstag, även grova sådana, men han har aldrig någonsin tagit avstånd från politiken som Ny Demokrati förespråkade. Aldrig någonsin.

Ändå lyckas han undgå att ställas till svars för den, troligen beroende på att han är en bullrig och underhållande karaktär som synts i teverutan så många gånger att folk liksom upplever det som att de känner honom, att han är trygg. Jag kan inte komma på något annat skäl till att han får hållas.

Och nu skriver han alltså en debattartikel i Aftonbladet om hur bortskämda de unga är. Ungdomsarbetslösheten beror på att unga helt enkelt inte vill jobba, påstår Bert Karlsson, och menar att det är synd och skam att bärodlarna skall behöva ta in bärplockare från Asien istället för att anställa arbetslösa unga svenskar.

Eh? Det tycks ha undgått Bert Karlsson, men bärplockandet är inget annat än slavarbete. 90 kilo bär om dagen förväntas man plocka, även tidigt på sommaren innan varken blåbär eller lingon hunnit mogna. Kost och logi däruppe i skogarna betalar man själv. Det är ingen som går runt på det: de asiatiska bärplockarna skickades hem skuldsatta i år också, fastän de jobbat så hårt de bara kunnat. I Bert Karlssons värld är det här skandal av ett helt annat skäl, nämligen att bärplockarna är utländska och inte svenska.

När tiderna är sämre kan det vara lockande att koncentrera sin osäkerhet och rädsla och frustration på en enda fixpunkt. Det brukar vara invandrarna. Men ungdomen går det också bra att gnälla över, Bert Karlsson är inte först om att sitta och skräna i sin soffa om hur någon annan borde anstränga sig lite mer så att allting ordnar sig. Jag tror att om Bert Karlsson tänker efter så borde han kunna inse att alla gör så gott de kan. Att en förkrossande majoritet av alla människor faktiskt vill göra rätt för sig, inte vill något hellre än att ha ett jobb och höra till, vara en del av samhället.

Problemet med lågkonjunkturen är långt mycket mer komplicerat än att dagens ungdom drömmer om något annat och större än att jobba på McDonalds.

Och det här om att man skulle göra det billigare att anställa invandrare och ungdomar, som Folkpartiet tidigare har föreslagit och som Bert Karlsson nu ställer sig bakom. Please. Vi behöver inte besluta om särskilt låga löner för de här grupperna. De är redan underbetalda som det är.