ÅSIKT

Gravida kvinnor är allmän egendom

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När jag hälsade på min franska väninna på sjukhuset i Paris efter att hon just fött barn så trodde jag inte mina ögon. Bredvid henne på nattduksbordet stod en bricka och på brickan en tallrik middagsrester, bestick, ett glas – och en liten liten flaska vin. Det var sjukhuset som serverade henne och alla andra nyblivna mödrar detta som måltidsdryck. Om en nyförlöst svensk kvinna hade fått för sig att dricka rödtjut till maten så hade helvetet brutit loss, det är då ett som är säkert.

Svenska kvinnor har de strängaste förhållningsorder. Förutom alkohol avråder Vårdguiden havande kvinnor från tobak, kaffe och te. Man varnar också för strömming, surströmming, abborre, gädda, gös, lax, öring, all rå, gravad, varmrökt och kallrökt fisk, allt rått, gravat, kallrökt och torkat kött, mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar som mögelostar och kittostar.

Till detta kommer alla möjliga och omöjliga larm om saker som plötsligt har befunnits hälsovådligt för foster. Den kvinna som inte följer påbuden kan räkna med att bli ifrågasatt av allt från välmenande vänner till beskäftiga butiksbiträden och faktafanatiska främlingar. En gravid kvinna tillhör inte sig själv. Hon är i första hand ett kärl för det barn hon bär, och allmän egendom i andra hand.

Det är inte så konstigt att kvinnor vill vara rädda om sig och de små liven de bär på. Men alla dessa ständigt skiftande förhållningsorder handlar inte om omtanke utan om något annat. Ett bra exempel är den senaste nyheten om att vanliga värktabletter kan ge fosterskador.

Ifall man läser mer om studien så visar det sig att det handlar om att mödrars intag av en viss sorts smärtstillande under längre än fyra veckor av graviditeten kan ge viss ökad risk för könsmissbildningar hos pojkfoster. Forskarna vill inte ens avråda gravida kvinnor från att äta de här värktabletterna, så liten är risken.

Och jag undrar en sak: Med tanke på att de eventuella fosterskadorna antas uppkomma därför att det smärtstillande medlet paracetamol kan hämma det manliga könshormonet testosteron så borde man väl om något studera de blivande pappornas intag av värktabletter. Men konstigt nog utfärdas aldrig några larm om kopplingar mellan mäns konsumtion och deras spermakvalitet.

Hur kommer det sig egentligen? Det är 10 000 kronors-frågan, det.

ARTIKELN HANDLAR OM