Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

10 regler för din nya profilbild

Mats Mügge.   Mats Mügge. Foto: Privat

Jag vill dela ut några ord på vägen till dig som funderar på att lägga upp en ny profilbild på Facebook.

De gäller framför allt dagispersonal men du kan säkert ha nytta av dem också om du jobbar i skolan, inom vården, i vilket serviceyrke som helst, som politiker, journalist eller på kontor.

 

    1. Du bör inte posera med en bil eftersom bilar är miljöovänliga och för barnens skull ska vi jobba mot en bättre miljö, eller hur? Ännu värre är såklart om du anspelar på något som har med flygplan att göra. Eller motorcyklar.

    2. Ha inte kläder med synliga varumärken. Någon kanske är väldigt engagerad mot barnarbete och tycker att ett plagg från misstänkt företag inte är lämpligt att bära om du jobbar med barn. Om märket är av dyrare sort kan du misstänkas för att vara osolidarisk och egoistisk.

    3. Ha för Guds skull inte en mössa med text på dig. Särskilt inte om texten är ironisk, humoristisk eller anspelar på sex.

    4. Undvik päls, eftersom någon djurrättsaktivist som ser bilden kan komma att skriva skällsord i stora röda bokstäver på din – eller din arbetsgivares – husvägg.

    5. Undvik partybilder, särskilt sådana där du figurerar med alkohol och skålar mot fotografen. Alkohol är skadligt och många barn far illa på grund av alkohol, så det kan knappast vara förenligt med att jobba med barn.

    6. Kläder med reklam för sprit eller texter i still med ”öl byggde denna kropp” är såklart tabu, se punkt 5.

    7. Om du är flintskallig eller rakad bör du för säkerhets skull använda peruk på bilden så att ingen tror att du är nazist.

    8. Du bör inte visa naken hud, någon kan tro att du tycker om att gå omkring naken eller kanske är nudist, och det vet vi ju alla att nudister inte är att lita på.

    9. Att alla anspelningar på sex bör undvikas behöver jag knappast förklara. Om du har ett sexliv eller – ännu värre – är intresserad av och finner njutning i sex är du säkert pedofil också, och pedofiler bör såklart inte jobba på dagis. Eller någon annanstans.

    10. Det är också bäst att skippa bilder där du ser frireligiös ut. Undvik alltså knut i håret, ett alltför stort leende eller mittbena. Religiös indoktrinering är om möjligt farligare än alla övriga punkter.

Låter det absurt?

Inte alls.

För tyvärr är det på sådana fullständigt bisarra grunder som Mats Mügge gick miste om sitt utlovade vikariat på en förskola i Täby.

En utmärkt barnskötare som på grund av en profilbild där han bär en mössa med texten Porn Star inte längre fick jobba kvar då en förälder drabbades av moralpanik och förskolechefen var alldeles för flat för att ställa sig på personalens sida.

Det här är inte ett Facebookproblem. Det här är ett problem som handlar om det perfektionistiska samhälle där inget utrymme finns för vare sig humor eller mänsklighet. Där allt handlar om att visa en perfekt yta oavsett vilken skit som finns där under.

Jag tycker att alla föräldrar med moralpanik ska ställa sig frågan om det är den sortens ytliga samhälle de vill att deras barn ska växa upp i.

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter
SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet