ÅSIKT

EU:s vision om ett bättre samhälle har kommit på skam

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag hörde att EU-kommissionen skulle skänka pengar till Frankrike som stöd för skadorna efter upploppen. En halv miljard har utlovats. Det är kanske det minsta de kan göra. EU:s vision om ett bättre samhälle har onekligen kommit på skam. Allt skulle ju bli så bra, bara räntan blev låg och inflationsbekämpningen överställdes kampen för låg arbetslöshet. I EU:s finanspolitik finns till med böter för de länder som överskrider sin budgetram och satsar för mycket på offentliga utgifter. Trygghetssystem, socialbidrag och offentligt finansierade jobb kostar ju pengar. Avregleringar, privatiseringar och eget ansvar är det nya rättesnöret.

För alla går det inte så bra. Invandrarna och ungdomarna i Frankries fattigkvarter är förbannade både på poliser och på samhället. I Sverige diskuterar vi om upproren också kan hända här.

I veckan som gick gjorde socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekul en tydlig markering. Hon flyttar med sin familj från Tensta i protest mot det ökande våldet och fundamentalismen. Hon har ju till skillnad från många andra råd att flytta.

Blev det som vi trodde? Är du nöjd med utvecklingen i samhället? Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning