ÅSIKT

Årets val kommer att rita om den politiska kartan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De provocerar, fis nya radarpar Gudrun Schyman och Maria Carlshamre. De är tuffa kvinnor som inte riktigt är som alla andra. Båda har blivit åtalade för ekobrott. Maria Calrshamre är dömd och Gudrun Schyman avgick sedan hon erkänt skattebrott. Båda har dessutom bytt parti och ingen av dem är någon politisk duvunge. De vet vad de vill och sticker ut hakan.

Det är vi inte så vana vid i Sverige. Media fokuserar mycket på att de är ekobrottslingar och att de representerar höger och vänster i politiken. De två grånande herrarna i junilistan har fått sina utmanare. Sverige har fått två nya partier där höger och vänster inte har så stor betydelse. Alltmedan det gamla partietablissemanget tror att de kan vinna valet på att hota med högerspöken och betongsossar.

2006 års riksdagsval kommer att rita om den politiska kartan. Ingenting blir sig likt, inte ens den ideologiska grundtryggheten. Vad tror ni, har höger- och vänsterdimensionen i politiken förlorat sin betydelse? Mejla oss [email protected]

Lotta Gröning