ÅSIKT

Ett Ikeavaruhus – lyckan för många städer och regioner

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har nått toppen bland världens rikaste män. Han intar fjärdeplatsen på den amerikanska tidskriften Forbes lista över världens rikaste. Kamprad klättrar snabbt. För två år sedan var han nummer 13. I år uppskattas hans förmögenhet till drygt 221 miljarder.

Jag missunnar inte Kamprad framgången. Han har ett unikt koncept med sin Ikeatanke. Framför allt tar han fram billiga och häftiga varor. Bara det att sälja korv för fem kronor är en hit, även om de flesta ekonomiska bedömare skulle hävda att det är ren dumhet.

Med Ikea har han hittat det genuint folkliga. Lyckan för många städer och regioner är att ett Ikeavaruhus etableras. När det blev klart att Norrbotten och Haparanda äntligen skulle få ett varuhus skålade de i champagne också på banken.

Det blir spännande att följa Ikea också i fortsättningen. Om Kamprad fortsätter den snabba klättringen på listan över världens rikaste lär han redan nästa år slå Microsofts skapare Bill Gates. Han har suttit på tronen i tolv år nu!

Hur rik får man bli? Mejla oss [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM