ÅSIKT

Ju högre befattning man har, desto lindrigare straff

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är nog ingen vild gissning att vi är många som är lite fundersamma över svensk rättslagstiftning. Alltför ofta blir jag förvånad och upprörd över ett domslut. Framför allt är det kravet på etik och moral som brister i rättsväsendet.

I går trodde jag att jag hörde fel när Ekot rapporterade om domen mot den höge militär som åtalats för misshandel och våldtäkt av sin hustru. Göta hovrätt halverade straffet från sex till tre månaders fängelse. Hur de dömt på de olika åtalspunkterna har jag ingen åsikt om. Däremot att hovrätten väljer att sänka strafftiden med motiveringen att hänsyn måste tas till att officeren kommer att förlora sin höga befattning.

Det är ett synnerligen intressant domslut som borde få stora konsekvenser för den svenska brottsligheten. Ju högre befattning man har, desto lindrigare straff ska alltså utdömas. Det måste innebära att förre Skandiadirektören Lars-Eric Petersson går fri, oavsett vilken slutsats rätten kommer fram till. Tänk vilken position han har förlorat, för att inte tala om bonusavtal och andra förmåner. Stackars karl som hamnade i den här soppan. En arbetslös däremot har ju ingenting att förlora så där bör det bli ett långt straff. Ett nytt sätt att få bukt med arbetslösheten kanske?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM