ÅSIKT

Ärkebiskopsvalet visar sedan decennier tillbaka att kvotering fungerar utmärkt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Äntligen, en man till på posten som ärkebiskop! Det är skönt med traditioner. Vi vet visserligen inte vilken av männen som slutgiltigt väljs, men valet står mellan biskop Anders Wejryd i Växjö och biskop Ragnar Persenius i Uppsala. Det känns så befriande att ingrodda gamla istitutioner som kyrkan verkligen inte förnyas. Hur skulle de se ut med en kvinna som ärkebiskop? Kläderna skulle inte passa, än mindre den grabbiga maktstrukturen.

Tanken på en kvinnlig ärkebiskop är så främmande att inte ens politikerna inom kyrkan förmår att ha en åsikt. Annars är de ju pigga på att kräva jämställdhet och kvinnliga präster. Men det är givetvis skillnad när det handlar om högre tjänster. Gärna en kvinna, bara hon koncentrerar sig på predikan och kyrkkaffe. Varför lansera tänkbara kvinnliga kandidater när det finns så många duktiga män?

Får alla kvinnliga präster som kanske hade någon förhoppning om att det skulle finnas ett ljus i tunneln har jag ett tröstens ord. Det finns hopp, ärkebiskopsvalet visar sedan decennier tillbaka att kvotering fungerar utmärkt!

Lotta Gröning