ÅSIKT

Svarta hål tenderar alltid att dyka upp

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommunerna går med vinst! Det visar det sammanlagda resultatet för kommunernas ekonomi. Den gemensamma vinsten var 8,5 miljarder kronor. En viktig förklaring säger Sveriges kommuner och landsting i ett pressmeddelande är statsbidragen. Det sammanlagda resultatet för kommunerna är det bästa på många år, skriver Sveriges kommuner och landsting i ett pressmeddelande. Kommunminister Sven-Erik Österberg hakar på. Äntligen, utbrister han, kan vi få en god ekonomisk hushållning, så att framtida pensioner klaras och kvalitetsförbättringar kan göras.

Jag läste tidningen Kommunalarbetaren som gjort en undersökning som visar att det inte har någon betydelse om kommunen har rött eller blått styre när det gäller satsningen på barn och gamla. Det är både röda och blå kommuner som satsar mest och minst. Alla partier har lovat inför valet att satsa på omsorgen.

Ändå vet vi att bristerna är stora i omsorgen. Många gamla far illa, många dagis är överbefolkade och skolbarnen saknar både böcker och lärare. Det är långt långt från stora vinster till konkreta satsningar. Svarta hål tenderar alltid att dyka upp. 8,5 miljarder kan lätt gå upp i rök!

Lotta Gröning