ÅSIKT

Vart har alla lokala nytänkare tagit vägen?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag fick en inbjudan till årets landsbygdsriksdag. Jag blev minst sagt besviken. Efter att ha jobbat med lokal utveckling och landsbygdsrörelsen i åtskilliga år trodde jag att de skulle ha kommit längre på Folkrörelserådet. Men icke! Programmet på årets landsbygdsriksdag ser ut som det alltid har gjort. Det stora dragplåstret är att alla partiledare är inbjudna och att de "kanske" kommer.

De lokala utvecklingsgrupperna har så otroligt mycket kraft och nytänkande och det sista de bör göra är att sitta och vänta på att de politiska partierna ska se dem. Det är helt ointressant och dessutom omöjligt att påverka ingrodda strukturer. Vad är det för glädje att få lite statsbidrag en valrörelse?

Samhället förändras lokalt! All tillväxt är lokal, den börjar med en liten människa någonstans. Hade partiledarna en susning om vad som pågår i byar och förorter skulle de be att få komma till utvecklingsgrupperna och fråga ut dem om framtidens möjligheter. Det hade kunnat bli en intressant diskussion.

Varför är det så tyst? Vart har alla nytänkare i de lokala utvecklingsgrupperna tagit vägen? Ni sitter väl inte och väntar på pengar från staten? Mejla oss på [email protected]

Lotta Gröning