ÅSIKT

Bristen på empati fällde Freivalds

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är en bedrift att avgå som minister två gånger. Det finns mycket att säga om Laila Freivalds, men den politiska fingertoppskänslan har hon inte. Förra gången hon avgick, då som justitieminister, tålde hon inte att bli granskad för sina lägenhetsaffärer. Denna gång föll hon kanske främst på bristen på empati. Hon lyckades aldrig förmedla sin medkänsla med tsunamins offer, hon klarade inte av kontakten med anhöriga. Det gick så långt att hon från de anhörigas sida inte var önskvärd vid minnesstunden för tsunamioffren. Det blev en grotesk situation. Tsunamin var inte Laila Freivalds fel, även om många tycks tro det.

Ändå var det inte turerna kring tsunamin som blev droppen för Laila Freivalds. Det var UD:s inblandning i nedsläckningen av Sverigedemokraternas hemsida. Den avgörande frågan är hur inblandad egentligen Laila Freivalds var. Hon själv har svarat genom att avgå.

Politisk fingertoppskänsla behövs på utrikesministerposten. Gissa om jag blev förvånad när Göran Persson utsåg Bosse Ringholm som tillförordnad utrikesminister.

Lotta Gröning