ÅSIKT

Jag trodde det bara var i politiken man tillsatte folk som är noviser inom sitt område

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag tror att folk inom filmbranschen just nu ser ut som fågelholkar. Alla måste vara störtförvånade över att Cissi Elwin känd från barnprogrammet Bullen har blivit ny vd för filminstitutet. Min första tanke var, vad kan hon om film? Så jag ringde runt till lite folk i branschen, men ingen visste. Någon trodde att hon möjligtvis hade några kontakter med filmbranschen genom sin exman Tomas Alfredson.

Nu vill jag inte på något sätt nedvärdera Cissi Elwin. Hon är säkert en duktig och kompetent person, men jag trodde bara det är i politiken man tillsatte folk som är noviser inom sitt område. Ack så fel jag hade. Vi lever i en ny tid. Svensk film ska få ett nytt ansikte. Cissi Elwin är den nya tidens vd. Hon är kvinna, hon är ung, hon kan hålla långa anföranden inför en tv-kamera vilket inte minst behövs på filmgalan.

Sedan återstår det se om hon i övrigt kan stärka filmbranschen. Om hon har bra politiska kontakter, om hon har en vision om hur den svenska filmen ska utvecklas och inte minst en idé om hur filmpolitiken ska stärkas.

Och jag undrar, vad säger Ingmar Bergman?

Lotta Gröning