ÅSIKT

Politikerna har inga lösningar på arbetslösheten

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag tänkte på pensionerna! På grund av att vi medelålders är så rädda för att pensionspengarna inte räcker till oss kommer konstiga förslag om att folk ska jobba allt längre upp i åldrarna. Samtidigt vet vi att det behövs allt färre människor för att producera det vi behöver. Ett naturligt krav vore egentligen att kräva kortare arbetstid och lägre pensionsålder. Men det har vi inte råd med. Därför blundar ansvariga samhällsbyggare för en helhetsyn, för långsiktighet och solidaritet.

Istället låtsas alla partier att de bryr sig om den arbetslösa ungdomen. Den som får allt svårare att komma in på arbetsmarknaden delvis beroende på att folk inte går i pension. Ungdomen som upp till trettio och kanske längre tvingas leva sina föräldrar och bo kvar hemma. Unga förtidspensionärer ökar också markant numera.

Till detta kommer det verkliga eländet att politikerna inte har några lösningar på arbetslösheten. Lite statliga plusjobb och krav på skattesänkningar är det enda som föreslås. Det har vi hört förr, i flera decennier faktiskt.

Lotta Gröning