ÅSIKT

Varför mäter man inte vårdkvalitén i stället?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Norrbotten har Sveriges dyraste vård och Östergötland den billigaste. Det är Sveriges kommuner och landsting som gjort en undersökning av vad vården kostar runt om i landet. Varför begriper jag inte riktigt. Stefan Ackerby, ansvarig för utredningen, säger att syftet inte är att värdera eller rangordna landstingen. Det som borde vara viktigast att mäta – kvalitén – har förbundet ingen aning om hur man mäter. ”Vi har inga mått på om folk blir friska”, säger Stefan Ackerby till TT.

Vad ska då uppgifterna användas till? kan vi som ansvariga skattebetalare fråga oss. Fortsatt diskussion, hävdar Stefan Ackerby. Men jag ställer mig frågan om byråkraterna har för lite att göra på Kommun- och landstingsförbundet. Att Norrbotten har de högsta kostnaderna är inte ett dugg konstigt. Fem sjukhus och gigantiska avstånd kostar pengar. Det är inte många andra län som kommer i närheten, åtminstone inte av avstånden.

För oss som är patienter eller som kommer att bli patienter är ändå kvalitén viktigast. En avgörande fråga är om vi blir friska eller inte när vi uppsöker sjukhus. Kommun- och landstingsförbundet borde fundera på vem de representerar. Folket eller byråkraterna.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM