ÅSIKT

De som har och de som inte har

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har det kommit en ny rapport om de människor som inget politiskt parti egenligen vill kännas vid. Jag talar om Sveriges fattiga. Kanske beror ointresset på att det är så genant för välfärdslandet Sverige att ha så många fattiga människor att politikerna väljer att blunda för problemen. Det är kanske enklast så.

Men faktum kvarstår: klyftorna ökar mellan dem som har och dem som inte har. Allt fler människor hamnar under existensminimum. Besvärligast har ensamstående män och kvinnor. Men andelen fattiga ökar i nästan alla grupper, bland äldre och yngre, ensamstående och sambor.

”Vi får aldrig skapa ett samhälle som delar upp oss i vi och dom”, sa Olof Palme på sin tid. Pär Nuder kommenterade den ökande fattigdomen i Ekot så här: ”Vi tar vår del av ansvaret. Så har det alltid varit. Vi har inte bara regerat Sverige de senaste åren, vi har regerat Sverige längre än så. Uppenbarligen har svenska väljare i val efter val tyckt att vi förtjänat förnyat förtroende. Det är upp till väljarna att göra motsvarande bedömning i höstens val.”

Sannerligen är det nya tider. Men det är inte bara socialdemokraterna som ska anklagas. Inget annat parti driver kampen mot den ökande fattigdomen. Varför?

Mejla Kontakta debattredaktionen med dina insändare och idéer

Lotta Gröning