ÅSIKT

Varför kan vi inte skilja mellan sak och person?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Folk har hotat mig med stryk och jag har blivit utskälld i kassan på Obs. Ledande politiker vänder bort ansiktet för att slippa hälsa och snackar gärna skit bakom ryggen. Det är baksidan av att ha tydliga åsiker och sticka ut hakan.

Jag är inte ensam om detta. Många ledande politiker hotas också, och trakasseras. När BB-avdelningen i Piteå stängdes mordhotades ansvariga politiker. Nyligen ringde en skribent som skrivit att vargen ska få breda ut sig i våra skogar och berättade att han trakasserades av varghatare. Varför väcker åsikter så mycket känslor och varför kan vi inte skilja mellan sak och person? Jag har egentligen inga svar. Världen är inte så enkel att vi respekterar folk oavsett vad de tycker. Hoten mot politiker och journalister beror säkert också på människors maktlöshet. Att de inte kan påverka beslut som drabbar dem i vardagen. Sedan finns det ju alltid tokstollar.

Nu har en statlig utredning föreslagit skärpta straff mot människor som hotar och trakasserar politiker. Det är bra. Men kunde inte också en statlig utredning kräva av politikerna att den representativa demokratin också måste fungera bättre. Med ömsesidig respekt och möjlighet för alla att påverka samhället borde hoten minska. Tror ni inte det?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM