ÅSIKT

Trätan om Ådalen 1931

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ursäkta, men har politikerna för lite att syssla med? Jag bara undrar efter det senaste bråket mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet. Nu slåss partierna om vem som ska få högtidlighålla minnet av de dödade arbetarna vid skotten i Ådalen 1931. Lars Ohly, som var på väg till Ådalen, har ställt in sin resa eftersom han inte får tala. Det fick han nämligen förra gången det begav sig, vid 70-årsceremonin. Det går rykten om att Ohly stängs ute för att det är valår – vilket ansvariga socialdemokrater bestämt förnekar.

Håhåjaja. Det var inte länge sedan kristdemokraterna och centern slogs om vilket parti som skulle utse en landsbygdsminister. Den trätan var så het att Fredrik Reinfeldt kände sig manad att klargöra att alliansen inte utser några ministrar förrän valet är vunnet.

Det vore onekligen bättre för både demokratin och väljarstödet om partiet bråkade om lite mer konkreta samhällsnyttiga åtgärder. Varför inte ta en rejäl fajt om människors maktlöshet, om de höga energipriserna eller om diskrimineringen av gamla och unga på arbetsmarknaden?

Lotta Gröning