ÅSIKT

Folk på landsbygden tar politikerlöften med en nypa salt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En gång vart fjärde år blir landsbygden "inne" bland samtliga politiker. Då bjuder riksdagspartierna till och öppnar börsen för lite bidrag och extra pengar som uppmuntran för att folk trots allt stått ut med att bo där. I år har landsbygden av någon underlig anledning fått extra mycket uppmärksamhet. Kanske beror det på att centerpartiet blivit så rika och funderar på olika sätt stödja lands­bygden. Eller också på Göran Pers­sons planer på att bli bonde. De borgerliga slåss till och med inbördes om vem som är bäst på lands­bygds­frågor.

Landsbygdsborna å sin sida tar förmodligen det hela med ro. De har under decennier fått lära sig att vill de bo kvar och försörja sig får de själva fixa sin tillväxt. Det gör de. Byar i inlandet blir ekonomiska föreningar, de startar företag och tar över allt från sophante­ring till äldreomsorg. Påhittigheten är enorm och symtomatiskt för att utvecklings­arbete är att partipolitiken är portad. Vill man överleva kan man inte ödsla kraft på att göra det på sossars eller moderaters vis. Samverkan är i stället nyckelordet.

Den partipolitiska flirten tar nog landsbygdsborna med en nypa salt. Det vet att när valdagen är över är de lika ointressanta som tidigare.

Lotta Gröning