ÅSIKT

Facket måste förstå småföretagarna

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Facket och småföretagen är ingen lyckad kombination. Inom fackföreningsrörelsen florerar fördomar om hur illa småföretagen sköter sina anställda, hur företagare fifflar och åker gräddfil. Samtidigt finns nästan en skräck hos många småföretagare. De ser facket som tillväxtens dödgrävare och stämplar fack­före­ningsrörelsen ungefär som gamla sovjet­byråkratin.

Det här är ett jätteproblem. Det är småföretagen som är grundbulten i näringslivet. Över 92 procent av alla företag har mellan en och tio anställda. Det är tjänsteföretagen som anställer huvuddelen av landets arbetande befolkning. Det är det lilla och växande företaget som är spjutspetsen till framtidens näringsliv. De allra flesta vårdar och sköter sina anställda.

Facket måste förstå det.

Samtidigt är kollektivavtalen en grundbult i den svenska arbetsrättslagstiftningen. Självklart ska kollektivavtalen respekteras. Självklart ska fackets arbete underlättas.

Detta jakt-, spanings- och attackkrig som nu pågår kan bara sluta illa. För båda parter.

Jag säger tack till Hotell- och Restaurangfacket som efter konflikten i Göteborg nu tar fram ett program med krav på förbättringar för de små företagen i besöksnäringen. ”Facket måste underlätta småföretagens villkor och visa att de inte behöver konkurrera med låga löner,” säger förbundsordförande Ella Niia.

Äntligen öppnas en väg som kan leda till ökad förståelse och gemensam strategi!

Lotta Gröning