ÅSIKT

Som vanligt är utgifterna i fokus

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialstyrelsen ska granska sjukvården. Tusentals patienter dör i onödan och orsakerna är många. Olyckor, felbehandlingar och inte minst systemfel i vården. Olyckorna lär vi aldrig komma ifrån, slarvet däremot måste bekämpas till varje pris. Jag vet vad det innebär.

Min morfar dog av slarv i vården efter en gallstensoperation. Jag var inte så gammal men mormor kom aldrig över maktlösheten och det faktum att ingen egentligen tog ansvar.

Men slarv går inte heller att undvika, däremot går det att förändra systemfelen. Det är visserligen inget lätt jobb. Det handlar om gamla ingrodda maktstrukturer och det eviga problemet med ”resurser”, alltså tillräckligt med pengar. Jag såg ett reportage på tv om en av landets canceravdelningar. De följde läkarnas arbete och det som de klagade mest över var alla administrativa uppgifter.

Om de slapp byråkratjobbet skulle de kunna rädda fler patienter, var läkarnas budskap. Byråkrati tar mycket tid och kostar pengar. Det var förmodligen utgifterna som fick sjukvården att plocka bort så många av den administrativa personalen och i stället lägga över ansvaret på läkarna. Men nog är det slöseri med resurser.

Det är tveksamt om vården har blivit bättre. Som alltid när det gäller ekonomiska rationaliseringar är det inte verksamheten som står i fokus utan utgifterna.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM