ÅSIKT

En rolig historia, skolministern

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det ska bli fler timmar svenska, religion och historia i skolan om Jan Björklund får bestämma. Nu är han visserligen skolminister men han lanserar förslaget som ”bara” sitt eget än så länge. Vad nu det innebär? Kanske ska Fredrik Reinfeldt godkänna förslaget.

Jan Björklund har en poäng när han kräver mer humaniora i skolan. Jag tror också att svenska, religion och historia är viktiga ämnen. När det gäller historieundervisningen så har den urholkats alldeles för mycket.

Historia som kan vara så levande, så intressant och så oerhört spännande dör i tråkiga läroböcker som rabblar kungar och krig på minsta möjliga tid. För att förstå dagens samhälle och skapa sig visioner om framtiden är det viktigt att ha sin historia i bagaget.

Utanför skolan har historieämnet levt upp tack vare författare som Peter Englund och Herman Lindqvist. Nu rynkar en del ”riktiga” historieprofessorer på näsan. De är lite för fisförnäma för historia light.

Mer humaniora i skolan stämmer också bättre in på dagens unga. De vill inte bli civilingenjörer. Ändå inriktas hela utbildningsväsendet på naturkunskap och teknik. Så långt tror jag visserligen inte att Jan Björklund har tänkt. Erfarenheter säger mig att politiker är de sista som tar till sig de nya trenderna.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM