ÅSIKT

Miljöhot vid Svalbard snabbkick för Reinfeldt

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Al Gores dokumentarfilm ”En obekväm sanning” vann en Oscar häromdagen. Filmen prisades både som bästa dokumentär och för bästa

sång. Det är fantastiskt. Al Gore har alltid varit mycket kunnig och drivande i miljöfrågor, men som politiker så förskräckligt tråkig. Nu har han hittat sin nisch.

Snacka om politisk rekordkarriär och frågan är om någon politiker förr varit så effektiv och lyckosam när det gäller opinionsbildning.

Klimatfrågan är verkligen på dagordningen just nu världen över. Också i Sverige diskuterar vi klimat­hotet men det är knappast regeringen som driver frågan. Tvärtom är det väldigt tyst, regeringen är som bortblåst. Nu såg jag emellertid att Fredrik Reinfeldt har landat på Svalbard.

Jag förstår att han åker dit – isbjörnar är häftiga. Miljöhoten vid Svalbard kan ju bli en snabbkick för statsministern – att göra någonting menar jag.

Fredrik Reinfeldt lovade faktiskt i valrörelsen att genomföra allt som socialdemokraterna lovade. Göran Persson har nyligen fått en stort miljö­pris från Norge för sina insatser. Så det är kanske ingen tillfällighet att det var just Svalbard som Fredrik Reinfeldt valde att åka till.

Lotta Gröning