ÅSIKT

Modiga direktörer och fega politiker

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag gör vågen för Dag Klackenberg, vd för Svensk handel. Äntligen en modig direktör som vågar ta striden mot gubbgänget på Svenskt Näringsliv och utmanar den gamla industriadeln genom att teckna avtalet med Handels som innebär höjda löner för låganlönade. Affärerna för handeln går lysande, folk shoppar som aldrig förr och Dag Klackenberg har hela tiden klargjort att branchen har råd med avtalet. Vi lever i en ny tid och det är inte givet att industrin alltid ska vara löneledande.

Men den nya tiden har sorgligt nog inte hunnit ifatt den socialdemokratiska partiledningen. Deras förmåga till självkritik och insikt om att partiledningen själv har ett ansvar för valförlusten och medlemsflykten är lika med noll. Dessutom underskattar de ständigt väljarkåren.

Analysgruppen väljer istället att skälla på Urban Bäckström. Näringslivet är taskigt säger den.

Jag tänker på de gamla maktfullkomliga öststatsdiktaturerna, hur krampaktigt de höll kvar vid makten och vägrade ta något ansvar för misstag som begåtts. Och framför allt utsåg de bara EN syndabock, på partierna var det inget fel.

Strategin för socialdemokraternas fega politiker är att sopa allt under mattan och utropa lite klämkäckt: ”Nu hoppas vi på Mona!”

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM