ÅSIKT

”Spionen som kom in från höger”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har socialdemokraterna blivit utsatta för spionage. Det är folkpartiet som agerar. Lars Leijonborg kan få en helt ny stämpel: spionen som kom in från höger.

Det är uppenbarligen det politiska spionaget som blir de stora affärerna i valrörelsen. Det började med sossarna som spred rykten om Reinfeldt, sedan kom kristdemokraterna som låtsades vara sossar och nu detta.

Men folkpartisterna verkar oerhört genomtänkta. De anklagas för att ha använt sin information till att medvetet försöka ta udden av de socialdemokratiska utspelen. De visste vad som skulle komma och låg steget före. Det verkar i så fall vara en långtgående form av partispionage.

En reflektion som jag gör är att de politiska partierna verkligen är i kris. Vad är det för ankdamm där motståndarens drag blir viktigare än den egna politiken och visionerna? Framtiden som dessa politiker säger sig företräda lyser verkligen med sin frånvaro. Inte en idé, ingen analys av det samhälle som håller på att växa fram. Allt handlar bara om att behålla eller erhålla makten.

Nu står det också klart varför just folkpartiet ställer upp på Thomas Bodströms buggningspolitik. Men hittills har inte folkpartiet haft några genomgripande framgångar med den socialdemokratiska strategin.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM