ÅSIKT

Demokratin körs baklänges

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förankringsdemokratin som alla partier har lagt sig till med är besvärlig. Demokratin körs ju baklänges när det är politiker och tjänstemän som bestämmer politiken och sedan går de ut till folket och talar om vad vi ska tycka. EU- och EMU-frågan är ypperliga exempel på baklängesdemokrati.

Men det blir också andra konsekvenser när politikerna alltid är övertygade om att de vet bäst. Det som har blivit mest tydligt i det här valet är politikernas uppenbara svårigheter med att svara på väljarnas frågor eller att ens svara alls. Väldigt ofta väljer politiker att nonchalera folks frågor. Det kan bero på att frågorna inte passar dem eller att de helt enkelt inte längre orkar förklara för oss att vi inte begriper vårt eget bästa.

Jag tycker att svenska politiker är snarstuckna. De tål inte kritik, de blir förbannade om vi inte håller med och det mest vanliga är förstås att ge media skulden för alla problem. Vi får aldrig tala till punkt, heter det.

Problemet är nog snarare det motsatta. De får tala till punkt alldeles för ofta och då märker folk att det är lite si och så med verklighetsförankringen.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM