ÅSIKT

Kunskapen – vår viktigaste tillgång

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Säga vad man vill, men tekniken går framåt! Vi har dammsugare som sköter sig själva, kylskåp som talar om när mjölken är slut och nu senast kom väckarvolvon. Bilen som ser till att du håller dig vaken bakom ratten.

Var ska det här sluta?

Sannerligen är det ett nytt samhälle som växer fram. 1900-talet är inte så där förskräckligt länge sedan, men ändå känns tankarna som styrde samhället lite mossiga. Förra seklets löpandebandsprincip som revolutionerade både industrin och samhällsorganisationen är hopplöst ute. Kan vi annat än skratta åt till exempel sjukhusen som fortfarande organiserar sina vårdavdelningar efter människors kroppsdelar. Hur kommer det sig att inte hela människans välbefinnande finns med när sjukdomar ska botas? Vissa strukturer är hopplöst ingrodda.

Jag minns när man på 90-talet varnande gruvarbetarna för att deras jobb kunde förändras och försvinna. Snart, sa expertisen, kan ni styra truckarna från köksbordet. I dag kan en truckförare i praktiken sitta i Stockholm och manövrera sitt fordon i gruvan i Kiruna med sin mobiltelefon. Kunskapen är vår viktigaste tillgång i dagens samhälle. Vad hittar vi på härnäst?

Lotta Gröning